Apunts d'art

Pintures avantguardistes a Catalunya

L’art d’avantguarda va ser particularment extens i prolífic a Catalunya. A causa d’això, les pintures avantguardistes que es poden trobar a Catalunya comprenen pràcticament tots els moviments de l’època, així com alguns dels autors més representatius tant a escala nacional com internacional.

Pintures avantguardistes a Catalunya i autors més representatius

Pablo Picasso (Màlaga, 1881 – Mougins, Provença, 1973)

Picasso és un dels pintors d’avantguarda més reconeguts a escala internacional. Va néixer a Màlaga, i aviat es va traslladar a la Corunya a conseqüència de la feina del seu pare.

CTA - CAT - Text - Ebook Avantguardes

El 1895 tornarà a la seva terra natal i, finalment, arribarà a Barcelona i ingressarà a l’Escola d’Art i Disseny. Durant l’estiu que passa a Horta de Sant Joan desenvolupa algunes de les pintures avantguardistes més representatives de tota la seva carrera, ja que constitueixen l’inici de cubisme per a l’artista. Cases d’Horta i La fàbrica d’Horta són dos bons exemples de la pintura que desenvolupa en aquest període.

Joan Miró (Barcelona, 1893 – Palma, 1983)

Un altre dels autors més importants de les pintures avantguardistes a Catalunya és Joan Miró, la trajectòria del qual s’inicia en el moviment dadà per acabar participant en el grup dels surrealistes. La seva obra és amplíssima. Algunes de les seves pintures més representatives estan titulades simplement com a Pintura, mentre que també té quadres amb noms més suggeridors, com Dona i oceà a l’alba, Retrat d’una adolescent o Ermita de Sant Joan d’Horta.

pintura catalana les avantguardes

Olga Sacharoff (Tbilissi, 1889 – Barcelona, 1967)

Pintora georgiana formada a l’Escola de Belles arts de Tbilissi. Va viatjar a Alemanya i França abans d’establir-se a Barcelona. La seva obra, d’una gran influència en les pintures avantguardistes catalanes, ha estat catalogada a vegades com a ingènua, especialment pel tractament que fa de les persones i de les flors. Alguns dels seus quadres més destacats són Autoretrat, Unes noces i Homenatge a la Mare de Déu de Montserrat.

pintura catalana les avantguardes

Ángeles Santos (Portbou, 1911 – Madrid, 2013)

Una altra de les autores d’avantguarda més representatives de Catalunya és Ángeles Santos, que va aprofundir en el moviment surrealista i expressionista fins a aconseguir formes que la vinculen al postimpressionisme. Algunes de les seves pintures més representatives són Un món, del 1929, en la qual l’artista representa com era la Terra i com s’explicaria als extraterrestres. I Tertúlia, del mateix any, que és una obra pròxima al nou objectivisme alemany en què l’autora utilitza una gamma de colors que representa una il·luminació nocturna i artificial.

Salvador Dalí (Figueres, 1904-1989)

Pintor, decorador i escriptor. És l’artista més representatiu del moviment surrealista a Catalunya. Va estudiar a l’Escola Municipal de Dibuix de Figueres i a l’Escola de Belles Arts de Madrid. Va continuar amb la tradició espiritual de pintors com Zurbarán, Murillo o Valdés Leal, així com dels grans místics de la literatura castellana. La seva pintura, d’una originalitat incomparable, parteix del noucentisme i, després d’una etapa pròxima al cubisme, adopta una extraordinària minuciositat tècnica i s’interessa per l’activitat “paranoicocrítica”, influïda per la pintura metafísica. Algunes de les seves obres més representatives són Venus i un mariner, Maniquí de Barcelona, El gran masturbador o Retrat de Pablo Picasso al segle XXI, entre moltes altres.

Antoni Tàpies (Barcelona, 1923-2012)

Tot i que va cursar estudis de Dret, va passar fugaçment per l’Acadèmia de Dibuix, cosa que va suposar el seu inici en el món de l’art. A partir del 1950 estudia a París, on aconsegueix exposar tres anys després tant a les ciutats de Chicago com a Madrid, fet que el consolidarà com a artista de ple reconeixement internacional. La seva obra parteix d’un figurativisme surrealista influït per Miró i Klee per acabar associat a l’abstracció onírica. Les seves obres valoren una estètica que el situa entre els principals informalistes dins de les pintures avantguardistes de l’època. Algunes de les seves pintures més representatives són Collage de les creus, Parafaragamus o Retrat de Joan Brossa, entre d’altres.

CTA - CAT - Post - Ebook Avantguardes

Veure tot

Potser et pot interessar

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?