Apunts d'art

6 artistes catalans. Pintors famosos actuals que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Si no coneixes noms com Amat, Arranz-Bravo o Cabellut has de llegir aquest article: hi fem un breu resum d’alguns dels pintors famosos actuals que has de conèixer per la seva importància com a artistes catalans i la rellevància de la seva obra en l’actualitat.

ENC - CAT -TEXT- Quiz art contemporani
artistes catalans
Les Olímpiques, Eduard Arranz

Els pintors famosos actuals que no et pots perdre

Frederic Amat

Frederic Amat és un artista plàstic i escenògraf que es va iniciar com a dibuixant, encara que aviat es va interessar pels aspectes plàstics de la matèria. D’estil informal, amb poques referències a elements concrets, usa sovint materials tèxtils. Va treballar a Mèxic, on va agafar influències de l’art indígena.

  • Com a escenògraf ha fet creacions per a obres com Tot esperant Godot, de Beckett, i va participar en el disseny de la cerimònia inaugural dels Jocs Olímpics de Barcelona.
  • Ha fet diversos murals i vitralls, com el Mural de les olles, en què centenars d’atuells deformes enganxats a la paret formen una aglomeració orgànica.
  • La seva faceta com a il·lustrador és molt destacable. Destaquen col·laboracions en edicions de bibliòfil de Vista d’alba en el tròpic, de Cabrera Infant, i Les mil i una nits.

Lita Cabellut

Artista multidisciplinària, utilitza llenços de gran format i una variació de la tècnica del fresc. Treballa diverses tècniques, com la pintura a l’oli, el dibuix en paper, l’escultura, la fotografia, la poesia, la poesia visual i el vídeo.

Les seves creacions se centren en la seva preocupació per l’ésser humà, que introdueix en la seva obra captant la vivacitat de la pell, òrgan que revela el pas del temps i les experiències viscudes.

El 2011 va rebre el Premi de Cultura Gitana de l’Institut de Cultura Gitana d’Espanya, i és una de les artistes espanyoles més ben valorades, amb treballs exposats per tot el món.

Eduard Arranz-Bravo

És un dels principals artistes de la nova figuració pictòrica catalana. Les figures humanes turmentades protagonitzen les seves pintures, pròximes a l’art pop. És el mateix plantejament que ha utilitzat en diverses escultures.

Arranz-Bravo té un estil surrealista i combina elements abstractes i figuratius. Explora la por i l’aïllament, i representa el cos humà i el seu entorn en una metamorfosi constant.

Ha participat en obres conjuntes en les decoracions murals de la Fàbrica Tipel, a Parets del Vallès, i a la casa de Camilo José Cela a Mallorca, per exemple.

Joan-Pere Viladecans

Artista autodidacta de gran trajectòria i reconeixement a nivell nacional i internacional. Captivat per l’objecte quotidià, en la seva obra reflexiona sobre el concepte d’espai que ja experimenta Fontana i utilitza la recuperació objectual de l’art pobre fent-lo coincidir amb el procés intel·lectual de l’art conceptual.

artistes catalans
Bossa amb globus núm. 1, Joan Pere Viladecans

En la seva obra, que tracta la relació entre l’home, la natura, l’ecologia, la vida urbana i les noves tecnologies, importa el tractament que dona als suports i la rigidesa cromàtica, que presenta molts matisos.

Ha treballat el cartellisme i el disseny de cobertes de llibres i discos.

Pere Jaume Borrell, Perejaume

Pere Jaume Borrell, conegut com a Perejaume, és pintor i poeta. Influenciat per Joan Brossa, J. V. Foix i Jacint Verdaguer, presenta una obra plàstica i poètica molt lligada. Des de la pintura ha accedit a disciplines com la fotografia, el vídeo, la instal·lació, la poesia i l’assaig.

La influència de Jacint Verdaguer en la seva obra és tal que comparteix la idea de l’íntima relació entre home i naturalesa. Això subratlla les seves arrels, especialment la cultura catalana i l’entorn del Montnegre.

El seu projecte Amagar-se (2005) barreja vídeo, fotografia, textos i acció, alhora que es qüestiona l’excés de presència de l’autor i com evitar-lo, en un món saturat d’imatges.

Rosa Amorós

La seva obra artística està basada en l’escultura ceràmica, encara que també treballa l’obra bidimensional sobre paper o tela.

Amorós explora els límits de la capacitat expressiva i formal del material. De mirada crítica i transgressora, cerca trencar amb les categories artístiques, aplicant, a algunes tècniques o materials, ambicions estètiques comparables amb altres tècniques o suports.

Les seves obres tenen un marcat caràcter expressionista, i hi usa la tècnica de la terra i el foc. Experimenta les possibilitats que ofereix el fang, i crea formes suggeridores o fa làmines. Els seus dibuixos i olis sobre tela també reflecteixen la llibertat, amb més capacitat expressiva fins i tot, ja que no necessita desprendre’s d’una tradició formal.

Amat, Cabellut, Arranz, Viladecans, Perejaume, Amorós… En aquest article hem destacat importants artistes catalans, 6 pintors famosos actuals, però la llista podria ser molt més llarga. En pròxims articles analitzarem l’obra d’altres artistes catalans importants del nostre país i el nostre moment!

ENC - CAT - POST - Quiz art contemporani

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?