Apunts d'art

Picasso i el gravat: una obra prolífica i apassionant

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Picasso és conegut sobretot per la seva faceta de pintor. No obstant això, va ser un dels gravadors més importants i prolífics del s. xx: al llarg de la seva vida, va fer, ni més ni menys, 2.200 gravats amb diferents tècniques. A continuació, et mostrem l’apassionant relació de Picasso i el gravat i algunes de les seves obres més representatives.

La relació de Picasso amb el gravat

Per a Picasso, el gravat, més que una disciplina, era una passió i un refugi que li servia per investigar sobre els temes que més li interessaven: el retrat, la relació entre pintor i model, la tauromàquia, l’amor i el sexe, i Eros i Tànatos.

ENC - CAT - Post - Pintores

La seva primera incursió de peces fetes amb la disciplina artística del gravat va ser el 1899 amb una obra anomenada L’esquerrà, el nom del qual es deu a un error que va cometre l’artista malagueny. Picasso no va tenir en compte el procés d’inversió que suposa el gravat i, a l’obra final, surt un picador subjectant una punta de pica amb la mà esquerra, quan tots els picadors han de ser dretans.

picasso gravat
L’esquerrà, Pablo Picasso, 1899. Imatge: Museu Picasso

Aquest seria l’inici d’una relació intensa de Picasso amb el gravat que duraria pràcticament fins la mort de l’artista. Les tècniques que va fer servir més són les que s’engloben en el gravat calcogràfic, com l’aiguafort, l’aiguatinta, la punta seca o la manera negra. També va assajar altres tècniques com la litografia i el gravat sobre linòleum. Als inicis de la seva producció prefereix l’aiguafort i la punta seca i això és pot veure en obres com L’àpat frugal (1904).

Però no va ser fins als anys vint del segle xx que Picasso es va decidir definitivament a treballar i experimentar amb el gravat. En aquesta època va dur a terme les il·lustracions per a obres de Balzac (L’obra mestra desconeguda) i d’Ovidi (Les metamorfosis). També és d’aquest període la que es considera la seva obra mestra del gravat, la Suite Vollard, que agrupa cent gravats encarregats per Ambroise Vollard i realitzats entre 1930 i 1937. Els temes principals d’aquests gravats, que destaquen pels seus contorns suaus i modelats, són la seva model, el taller de l’escultor i els treballs que hi realitza. Un altre dels seus gravats més famosos és el que representa el colom de la pau, una litografia que va ser escollida com a emblema per al I Congrés Mundial per la Pau, que va tenir lloc a París el 1949. El seu èxit va ser tan important que no només es va consolidar com emblema per a les següents edicions, sinó que es va convertir en un símbol de la pau, la llibertat i la igualtat a nivell mundial.

picasso gravat
Colom, Pablo Picasso, 1949. Imatge: Tate Gallery

L’àpat frugal, 1904

picasso gravat
L’àpat frugal, Pablo Picasso, 1904. Imatge: Museo Nacional Thyssen-Bornemisza

L’àpat frugal és un aiguafort que Picasso va crear el 1904. Pertany a la Suite dels saltimbanquis, una sèrie d’aiguaforts i puntes seques que va realitzar entre 1904 i 1905. Encara que L’àpat frugal és una de les seves primeres incursions en el món del gravat, Picasso l’aniria gravant diverses vegades i de manera constant fins l’any abans de la seva mort. Per a la seva creació, duta a terme a Bateau-Lavoir de París, va seguir les instruccions del pintor i gravador català Ricard Canals. Es tracta d’una obra molt melangiosa, que marca el final de la seva època blava i el començament del seu període rosa. Hi apareixen dues persones, un home cec amb el cap girat cap a l’esquerra i una dona que està en posició frontal. El tema de la ceguesa ja havia estat tractat per Picasso durant l’època blava en l’obra Cec menjant (1903).

Els dos personatges mostren faccions anguloses i enfonsades, cossos consumits i fràgils i mans allargades, que emfatitzen el seu aspecte decaigut. Segons Fernande Olivier, model i artista que va ser parella de Picasso, aquest gravat personifica «una intensa expressió de pobresa i d’alcoholisme». Aquests són només alguns exemples de l’extensa obra de Picasso com a gravador. Si vols saber més sobre Picasso i el gravat, t’animem que descobreixis l’obra Apuntes sobre la pintura, cerámica, escultura y litografía de Picasso a enciclopèdia.cat.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?