Apunts d'art

Picasso a París: Retrat de Gertrude Stein

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Gertrude Stein (1874-1946) va ser una de les precursores de la literatura moderna i, alhora, una de les figures principals de l’avantguarda europea. Va col·leccionar obres de futurs grans artistes del segle xx i va viure uns quants anys a París, on va conèixer Pablo Picasso, amb qui va establir una gran amistat.

En aquest article, analitzem el Retrat de Gertrude Stein (1905-1906), que l’artista malagueny li va dedicar a la poetessa, i farem un breu recorregut per la seva amistat.

Picasso i Gertrude Stein 

A principis del segle xx, París era la capital de la cultura. Aleshores, Picasso havia iniciat la seva etapa rosa i vivia a Montmartre, on va establir contacte amb el món artístic i literari de l’avantguarda, com ara Henri Matisse (1869-1954) o Gertrude Stein (1874-1946).

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Stein va néixer als Estats Units, però el 1903 va abandonar la carrera de medicina i, juntament amb el seu germà, va decidir viure a França, on van començar a col·leccionar obres d’art. Picasso i la famosa poetessa americana es van conèixer dos anys després, i en va sorgir una gran amistat que es mantindria al llarg dels anys.

Gertrude Stein va aconseguir reunir molts dels principals artistes i escriptors del moment gràcies a les tertúlies intel·lectuals que organitzava a casa seva. Amb això també va ajudar a millorar la difusió de la seva obra i a defensar les noves tendències artístiques i culturals, com ara el cinema o les teories psicoanalistes.

Algunes fonts sostenen que va ser Picasso qui va demanar a Stein que posés al seu estudi per fer-li un retrat. D’altres, en canvi, argumenten que va ser la poetessa qui va demanar a l’artista aquesta pintura. Fos com fos, Retrat de Gertrude Stein es va començar a pintar el 1905, però Picasso va necessitar diverses sessions per aconseguir el que es proposava. Tot i això, quan va tornar del seu viatge a Espanya el 1906, l’artista va canviar les faccions de la figura representada en el quadre amb alguns detalls que després es van relacionar amb el cubisme.

retrat de gertrude stein
Retrat de Gertrude Stein, 1905-1906, Pablo Picasso. Imatge: Picasso

Anàlisi del retrat

En aquest famós retrat, Stein està asseguda en una pintoresca butaca o sofà, mirant fixament cap a l’esquerra. La seva silueta és gran i robusta, està definida amb traços suaus i reposa de manera natural, ocupant bona part del quadre.

L’ àmplia gamma de colors de la butaca està difuminada, mentre que el fons té un aspecte apagat i abstracte, i els traços recorden alguns artistes del postimpressionisme, com ara Cézanne (1839-1906). Com es pot veure, Picasso s’allunya dels detalls i es centra en cercar un nou llenguatge artístic, molt més abstracte i expressiu, que recorda les escultures africanes i l’art arcaic.

No obstant, el tret més destacat d’aquesta pintura és la cara del personatge, que és dura i marcada, semblant a una màscara africana. Les faccions són aplanades i geomètriques, molt més delimitades que el cos, gràcies a l’efecte de les ombres, que serveix de contrast. A més a més, els ulls són de diferent mida i inexpressius, com en alguns dels retrats de Picasso de l’etapa rosa. Aquestes característiques van ser essencials a l’hora de desenvolupar el cubisme.

Algunes fonts afirmen que quan Stein va veure el quadre es va quedar molt admirada pel resultat, però alhora va dir que no s’hi assemblava gens, a la qual cosa el pintor malagueny va respondre-li que tant era, que amb el temps ja s’hi aniria assemblant.

retrat de gertrude stein
Fotografia de Gertrude Stein. Imatge: La Vanguardia

Esperem que aquest article t’hagi agradat i que hagis après més coses sobre la cultura de les avantguardes i Picasso.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?