Apunts d'art

Picasso: 7 quadres famosos que t’encantarà descobrir

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Pablo Picasso és un dels artistes més importants del segle XX. Creador, juntament amb Georges Braque, del cubisme, va marcar una fita en la història de l’art amb la seva manera d’entendre’l. El geni malagueny ha estat, és i serà un model d’inspiració per a molts artistes. La seva obra evolucionava constantment, de manera que resulta molt complicat triar una única peça com a referent de la seva trajectòria professional. En aquest article et mostrem 7 quadres famosos de Picasso que has de conèixer.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

7 quadres famosos de Picasso que no et pots perdre

‘Autoretrat’, 1907

L’artista pinta aquest autoretrat poc abans de començar el seu camí cap a la descoberta del cubisme i la utilització de línies i poliedres. En aquesta pintura es poden apreciar uns primers senyals de la influència que les màscares tribals africanes van tenir en la seva obra. Cal remarcar l’ús de línies rectes per representar el nas i el contorn d’aquest rostre, en el qual destaquen, especialment, els ulls i el nas.

‘Les senyoretes d’Avinyó’, 1907

Aquesta pintura està inspirada en els nombrosos bordells que hi havia al carrer d’Avinyó de Barcelona. Es considera una de les obres que va marcar el salt definitiu del pintor cap al cubisme. Picasso volia trencar amb el realisme i, en concret, amb la profunditat espacial i amb l’anatomia humana, tal com demostren els cossos de les figures que apareixen al quadre, convertits en un conjunt de plans angulars.

‘Cases d’Horta’, 1909

Horta va ser un lloc d’inspiració per a Picasso. Cases d’Horta ja va ser una obra clarament cubista, que destaca per:

  • Formes geomètriques ben depurades i contigües corresponents a les cares dels poliedres, que en aquesta pintura són quadrats, triangles i rectangles.
  • Èmfasi en les arestes
  • Colors ocres i grisos combinats amb una mica de verd blavós en una petita part del quadre.
picasso quadres famosos
Cases d’Horta, Pablo Picasso, 1909

‘Blanquita Suárez’, 1917

Durant la seva estada a Barcelona l’any 1917, Picasso va tenir una vida social intensa. L’artista era assidu als teatres, circs i bars, i allà va tenir el plaer de veure actuar una cantant i còmica molt popular de l’època: Blanquita Suárez.

picasso quadres famosos
Blanquita Suárez, Pablo Picasso, 1917

En una d’aquestes actuacions, Picasso va fer un parell de dibuixos que probablement li van servir com a esbós per a l’obra Blanquita Suárez. El quadre vol imitar una fotografia d’un instant de l’actuació de l’artista, i capta el moviment a través de la fragmentació cubista.

‘El somni’, 1932

Es tracta d’un retrat de Marie-Thérèse Walter. A l’obra, la jove dorm amb el cap inclinat cap a un costat.

Tot i que el cubisme de Picasso utilitza línies rectes i formes poligonals per representar les persones, en aquest quadre l’artista no fa servir aquests estàndards. Així, la dona té corbes, una part del pit li queda al descobert i el vestit fa ressaltar la seva figura sinuosa. Fins i tot la butaca té corbes.

‘Guernica’, 1937

Es tracta d’una de les pintures més famoses i representatives del pintor malagueny. El quadre està basat en el bombardeig que l’aviació nazi va perpetrar sobre la població de Gernika, al País Basc, durant la Guerra Civil Espanyola. Amb aquesta obra, Picasso volia representar la crueltat i la injustícia del conflicte.

picasso quadres famosos
Detall del Guernica, Pablo Picasso, 1937

Picasso va pintar l’obra utilitzant el color en blanc i negre, com si es tractés d’una fotografia de l’època, i va reproduir-hi el dolor de les víctimes: un toro, un cavall i un colom cridant; cossos de soldats desmembrats; dones que ploren… i una bombeta que il·lumina l’escena.

‘Retrat de Dora Maar’, 1937

Dora Maar va ser una artista francesa, musa i companya sentimental de Picasso.

En aquesta pintura, Dora llueix un vestit negre i elegant, porta els cabells ben pentinats i ensenya les ungles, pintades. És interessant remarcar que l’obra representa el rostre de la protagonista de manera frontal i també de perfil, una característica habitual en el cubisme.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

2 comentaris

Sandra

29 juliol, 2020 6:45 am

Me agrada lo q he viu mi catalan no es molt bueno pero estoy n ello
Gracies xmostrar tant arte bello
Sandra

Apunts d'art

4 agost, 2020 2:13 pm

Benvolguda Sandra,

Moltes gràcies pel teu comentari! Recorda que tots els articles del blog també estan publicats en castellà. Clica aquí i accedeix al blog en castellà 🙂

¿Quieres ver el contenido en castellano?