Apunts d'art

Pel·lícules sobre pintors que tot amant de l’art ha de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Si t’apassiona el món de la pintura i t’agrada el cinema, aquest article és per a tu. A continuació et recomanem 7 pel·lícules sobre pintors que no et pots perdre. La publicació inclou pel·lícules basades en obres, com La jove de la perla, i films que expliquen la biografia d’artistes mundialment coneguts, com és el cas de Frida.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

7 pel·lícules sobre pintors que has de conèixer

1. Klimt, 2006

John Malkovich encarna un dels artistes més representatius de l’art nouveau de finals del segle XIX i principis del segle XX: Gustav Klimt. Una coproducció austríaca, anglesa, francesa i alemanya que mostra l’art de Klimt, un art eròtic, tràgic i refinat al mateix temps.

2. Pollock: La vida d’un creador, 2000

Una altra de les pel·lícules sobre pintors que no et pots perdre és la biografia del pintor Jackson Pollock (1912-1956). El film mostra tots els àmbits de la seva vida, des de les relacions amb la seva família i amb els mecenes fins a les que tenia amb les seves obres, en les quals s’expressa amb soltesa i instint.

pel·lícules sobre pintors
Cartell de Pollock, protagonitzada per Ed Harris. Imatge: Filmaffinity

La seva original manera de pintar i la seva creativitat van convertir Pollock en un pintor reconegut arreu del món. Aquesta pel·lícula vol mostrar l’expressionisme abstracte que caracteritzava la seva obra, fruit, en part, de la seva personalitat turmentada.

3. Renoir, 2012

La pel·lícula explica la història de la família Renoir a partir de l’any 1915. Presenta un Auguste Renoir (1841-1919) ja gran, desolat després de la mort de la seva dona i després de saber que al seu fill, Jean Renoir (1894-1979), l’havien ferit a la guerra.

La situació d’Auguste canvia quan coneix Andrée, una jove radiant que es converteix en la seva musa i que s’enamora del seu fill Jean quan aquest torna de la guerra per recuperar-se de les ferides de guerra. És a partir d’aquest moment que Jean comença a convertir-se en el cineasta que acabarà sent.

4. Ulls grossos, 2014

Ulls grossos, dirigida pel reconegut director Tim Burton, narra la història de Margaret Keane (1927), una pintora estatunidenca coneguda especialment pels seus quadres de dones, animals i nens representats amb els ulls molt grossos.

pel·lícules sobre pintors
Cartell d’Ulls grossos, dirigida per Tim Burton. Imatge: Filmaffinity

La pel·lícula explica com el marit de Margaret, Walter Keane, venia els quadres com si fossin seus. L’autèntica artista va lluitar per demostrar que en realitat ella era l’autora de les obres.

5. Frida, 2002

Frida és la biografia de la coneguda pintora mexicana Frida Kahlo (1907-1954). La pel·lícula se centra en la relació tempestuosa de l’artista amb Diego Rivera, el seu mentor i marit, així com en la seva relació controvertida amb Léon Trotski.

Frida Kahlo va ser una dona revolucionària en tots els sentits de la seva vida, i també una avançada al seu temps, realitat que es pot veure en els esdeveniments que es narren al film.

6. La jove de la perla, 2003

La jove de la perla és una pel·lícula que transcorre l’any 1665 als Països Baixos. Narra la història de la Griet, una jove que comença a treballar com a criada a la casa del pintor Johannes Vermeer (1632-1675) per ajudar la seva família, que viu en la pobresa.

La muller i una de les sis filles de Vermeer no li fan la vida fàcil, i tot es complica encara més quan el pintor descobreix la sensibilitat i la capacitat per captar la llum i els colors de la noia i comença a ensenyar-li a pintar.

7. Loving Vincent, 2017

Aquesta pel·lícula d’animació està creada per un total de 56.800 fotogrames, cadascun dels quals és, a la vegada, una pintura a l’oli. El resultat final d’aquests quadres, convertits en fotograma i pintats durant anys per diferents artistes inspirant-se en l’estil de Vincent van Gogh (1853-1890), és una pel·lícula homenatge a Van Gogh, que explica la història de com, després de la mort del pintor, s’entrega la seva última carta al seu germà Theo.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?