Apunts d'art

Pavellons de la Finca Güell: el Gaudí més arabesc

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Els pavellons de la Finca Güell destaquen pel seu estil d’inspiració àrab, ple de fantasia, colors i bellesa, i són una mostra excel·lent del gust de Gaudí per la policromia, aspecte que també es pot veure a la Casa Vicens, una altra de les primeres obres de l’arquitecte. En aquest post analitzarem diversos elements dels pavellons de la Finca Güell, com el simbolisme del drac Gaudí i els seus detalls arquitectònics.

Pavellons de la Finca Güell: un encàrrec determinant

Els pavellons de la Finca Güell van ser un encàrrec d’Eusebi Güell a Antoni Gaudí, que va voler que l’arquitecte dissenyés els jardins del palau d’estiu de la família, les portes d’entrada del perímetre i els dos pavellons d’accés, destinats a la casa del porter i a les cavallerisses.

ENC - CAT - TEXT - Edificis Gaudí

La Finca Güell és al barri de Pedralbes, concretament al número 7 de l’avinguda de Pedralbes, ubicació que en aquella època era als afores de la ciutat, l’aleshores municipi independent de les Corts.

Aquest va ser el primer encàrrec que Eusebi Güell va fer a Gaudí, del qual, a partir d’aquest moment, es va convertir en mecenes. Els pavellons de la Finca Güell es van construir entre 1883 i 1887, gairebé de manera simultània a la construcció de palau Güell, prop de la Rambla, que Eusebi Güell també va encarregar al genial arquitecte com a residència familiar.

Sense cap mena de dubte, els pavellons de la Finca Güell representen la unió entre el treball artesanal decoratiu i la innovació. Gaudí hi va deixar la seva empremta personal, introduint-hi arcs, voltes parabòliques i cúpules hiperbòliques.

El simbolisme del drac Gaudí de la Finca Güell

drac gaudí finca güell
Finca Güell. Imatge: Portal Gaudí

A la Finca Güell hi ha diverses portes d’entrada. Destaca especialment la reixa en forma de drac, de ferro forjat, situada a la porta que feien servir els carruatges. Es tracta d’un gran drac amb les ales esteses i la boca oberta, que representa Ladó, el drac mitològic del Jardí de les Hespèrides, vençut per Hèracles, episodi que Jacint Verdaguer va narrar en el poema L’Atlàntida.

La forma del drac té relació amb la posició de les estrelles de la constel·lació del Dragó, en la qual Ladó va ser convertit com a càstig per robar les taronges daurades del jardí. De fet, a la dreta del drac es pot observar un pilar amb l’escultura d’un taronger feta en antimoni, material que també fa referència a aquest episodi mitològic.

Estructura i detalls arquitectònics dels pavellons de la Finca Güell

Els dos pavellons de la Finca Güell estaven destinats, originalment, a ser la casa del porter i les cavallerisses. Estan organitzats amb una entrada petita per a vianants i una de gran, de cinc metres d’amplada, per als carruatges.

La base dels dos edificis és de pedra, i les parets i arcs parabòlics són de maó, amb decoracions amb peces de ceràmica, que creen diverses formes geomètriques.

En un costat, en una torre decorada amb fantasies vegetals, hi ha un medalló amb la inicial del nom del propietari dels terrenys.

finca güell
Finca Güell. Imatge: Portal Gaudí

La casa del porter

És un edifici de planta octogonal, el volum del qual és reduït, sense que per això deixi de ser majestuós. Està format per dos cossos, rematats per una cúpula amb llanterna. La coberta està revestida amb la tècnica del trencadís, aleshores encara incipient.

Un aspecte interessant de la casa del porter és la barreja entre els elements estructurals i la diversitat d’ornaments de l’exterior. En aquest sentit, Gaudí va fer servir, com a mur de contenció, fang cru, per ser un material econòmic i de bona capacitat tèrmica; però també va utilitzar maons massissos de colors a les cantonades i en aquelles zones més exposades als esforços de càrrega.

Les cavallerisses

A les cavallerisses s’hi distingeixen, d’una banda, el cos principal, on s’ubicaven les quadres per als cavalls, i, de l’altra, el cos destinat com a picador, de planta circular i amb una volta esfèrica.

Tant la forma com la tècnica constructiva que es va fer servir van venir determinades per la funció pròpia de les cavallerisses. L’estructura és un conjunt d’arcs parabòlics i voltes de maó a la catalana, de perfil lleument corbat, que creen l’espai on se situaven els animals i les seves menjadores, fins on també arribava l’aigua de la pluja recollida a la coberta. Els tancaments verticals són de paret de fang, reforçats amb filades de maó massís.

L’estructura del picador és de planta quadrada, coberta amb una cúpula circular de maó sobre petxines, amb una gran llanterna a la part superior. La coberta també està revestida amb trencadís.

finca güell
Finca Güell. Imatge: Portal Gaudí

Ús actual dels pavellons de la Finca Güell

Actualment, els pavellons de la Finca Güell formen part del patrimoni de la Universitat de Barcelona, acollint, a les cavallerisses, la seu de la Càtedra Gaudí, que pertany a la Universitat Politècnica de Barcelona.

Pel que fa a la finca, després de la mort d’Eusebi Güell, l’arquitecte Nicolau M. Rubió Tudurí va dissenyar els jardins, que actualment són públics, i en els quals s’hi poden veure algunes mostres de treballs menors de Gaudí.

Ara que ja coneixes una mica més els pavellons de la Finca Güell, tens un bon motiu per visitar la finca, una mostra molt interessant dels inicis arquitectònics d’Antoni Gaudí.

ENC - CAT - Post - Edificis Gaudí

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?