Apunts d'art

Pablo Picasso i els desastres de la guerra: La dona que plora

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La dona que plora (1937) és una de les obres més destacades del geni malagueny: és un quadre ple de tristesa, patiment i dolor. En aquest post t’expliquem què s’amaga darrere d’aquest retrat femení i comentem alguns dels seus trets més importants.

Context històric: Dora Maar i la Guerra Civil Espanyola

El quadre La dona que plora està estretament lligat amb el mural més famós de Pablo Picasso, el Guernica (1937). Els dos representen un símbol clar contra la violència del segle xx. Ambdues obres van ser fetes durant la Guerra Civil Espanyola (1936-1939), però amb algunes diferències formals.

Ja en la seva etapa expressionista, Picasso va fer molts quadres amb el mateix tema de La dona que plora, atès que es basen en una de les figures que apareixen en el Guernica. Hi veiem una dona, a l’esquerra de la pintura, que sosté un nen mort i crida desesperadament.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Picasso va decidir donar suport a la causa republicana i, amb motiu del bombardeig de Gernika l’abril de 1937, va crear la que seria l’obra mestra de la seva carrera. Pocs mesos més tard, va seguir pintant quadres com La dona que plora, però amb variacions estilístiques. Hi ha al voltant de 36 exemplars de La dona que plora a diferents museus, sobretot al Muso Nacional Centro de Arte Reina Sofía. No obstant això, el més famós és que hi ha a la Tate Modern de Londres.

La cara de la dona xisclant que es veu a l’obra està basat en Dora Maar, l’artista i fotògrafa amb qui Picasso va mantenir una relació amorosa durant deu anys (des de 1936 fins a 1946). Va ser ella qui va despertar el caràcter més polític de l’artista, i es va convertir, d’aquesta manera, en una de les seves principals muses.

la dona que plora
La dona que plora, Pablo Picasso, 1937. Imatge: Tate Modern

Anàlisi de l’obra

A diferència de la dona que hi ha al mural del Guernica, l’escena de La dona que plora se situa en el que sembla una habitació, encara que el retrat ocupa gairebé tota l’obra i hi ha pocs detalls d’ambientació. La figura de Dora Maar tampoc porta un nen mort als braços. Va vestida amb un vestit fosc i un barret de colors. No obstant això, el seu rostre no pot contenir les llàgrimes, i porta un mocador a la mà per eixugar-se-les.

Una altra diferència important és l’ús de colors cridaners, que contrasten amb el dolor que transmeten les faccions de la dona. Al voltant de la boca, el quadre està pintat en blanc i negre, com el famós Guernica, que sintonitza amb els ulls vidriosos de la protagonista.

Aquestes faccions estan desfigurades parcialment, amb un estil semblant al cubista, i presenten contorns de color negre, gruixuts i acabats en punta. Aquestes línies negres són dures i tallants i, malgrat el joc de contrastos molt elaborat i els colors, no hi ha una sensació d’harmonia. La imatge representa les víctimes innocents de les guerres, i ha servit com a reclam contra la violència en un sentit universal.

la dona que plora
Cap de dona plorant amb mocador (III). Post-scriptum de «Guernica», Pablo Picasso, 1937. Imatge: Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía

Esperem que aquest article t’hagi agradat i t’hagi ajudat a descobrir moltes coses més sobre Pablo Picasso i les seves obres.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?