Apunts d'art

Pablo Picasso i l’escultura: un recorregut brillant

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Les pintures de Picasso són conegudes en el món sencer per l’impacte que l’artista ha tingut com a símbol del cubisme. Però al llarg de la seva llarga trajectòria va estar immers en moltes altres facetes artístiques, una de les quals, l’escultura. Més de 650 obres demostren que Pablo Picasso i l’escultura van tenir una relació molt fructífera. En aquest article t’ho expliquem!

CTA - CAT - Text - Avantguardes

La trajectòria de Picasso com a escultor

Els primers passos de Picasso en el terreny de l’escultura daten del 1902. En aquells dies ja havia començat en el món de la pintura i de la il·lustració, però el seu caràcter inquiet el va portar a provar l’art d’esculpir.

pablo picasso escultures

El seu primer treball va ser una escultura d’una dona asseguda amb aire melancòlic i trist. Va continuar amb diversos busts amb aires africans, tan característics de la seva època protocubista.

El 1909, Cap de dona (Fernande) es va convertir en una de les seves obres més representatives, ja que contenia els primers trets del cubisme que ell mateix va crear juntament amb Georges Braque. Durant els anys següents, continua esculpint emulant el papier collé (paper encolat): començant amb un paper i enganxant-hi diferents materials per donar forma a l’escultura.

A continuació, l’escultura i Picasso mantenen una relació irregular: una activitat pràcticament nul·la entre el 1916 i el 1928, molta activitat els anys següents i finalment la torna a deixar de costat. I, a partir del 1942, Picasso reprèn l’escultura de manera definitiva i la compagina amb els seus quadres i la resta d’obres.

Escultures de Pablo Picasso

És difícil triar tan sols una mostra de les múltiples escultures que va crear Picasso; no obstant això, a continuació hem fet una petita selecció que creiem que pot ser una bona mostra del seu art en aquesta disciplina:

“Guitarra”, 1912-1913

Picasso busca noves maneres d’expressar-se, i va trobar en les tres dimensions una bona manera de fer-ho. Guitarra és de les primeres escultures de Picasso, i hi fa servir materials reciclats, com el cartó.

“Toro”, 1942

Creada a partir de dues peces molt simples: un manillar i un selló de bicicleta. Va transformar dos objectes comuns amb una simple soldadura en una escultura que sembla un poema visual.

“L’home del xai”, 1943

Aquesta escultura d’escaiola l’artista la va fer en plena ocupació nazi de París, i en una sola tarda. L’obra és una reacció a l’ambient de la França ocupada en aquests anys. Després de molts esbossos, Picasso es va decidir a fer-la amb la tècnica de buidatge a la romana.

“Dona”, 1948

Aquesta escultura la va fer a la ciutat de Valauri, un lloc molt especial per a ell. Aquesta, concretament, va ser feta en ceràmica i emula el cos d’una dona.

“Nena saltant a la corda”, 1950

Aquesta obra representa una nena saltant a corda. Per fer-la, va utilitzar objectes de deixalla, com en la peça Babuí i jove. Una cistella de vímet, un motlle per a pastissos i unes sabates col·locades a l’inrevés són alguns altres dels objectes que va fer servir.

“Babuí i jove”, 1951

Aquesta peça representa un mico amb la seva jove cria. L’artista la va fer amb diversos objectes que tenia a casa, com un got i una gerra grossa.

“Futbolista”, 1961

Picasso no era molt donat als esports, però va deixar la seva marca amb aquesta escultura de xapa de fusta retallada. Una obra que és senzilla i complexa al mateix temps, com l’escultura Toro.

L’escultura va ser un altre pilar important en la vida artística de Picasso, una altra manera d’expressar el seu pensament, utilitzant a més objectes rescatats d’abocadors i del seu propi domicili, sobretot en la seva etapa final.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?