Apunts d'art

«Nen amb colom», de Picasso: una obra crucial

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Aquesta és una de les obres més destacades de Picasso, creada en un moment de transició que es convertiria en la seva etapa blava. En aquest post comentarem Nen amb colom, de Picasso, analitzant-ne la composició i els possibles significats, a més a més del context artístic en el qual va ser pintada.

Nen amb colom: el fruit de l’experimentació

Pablo Picasso va crear aquesta obra el 1901, amb només 19 anys d’edat, quan, en el seu retorn a París, experimentava amb nous estils i composicions. La influència del postimpressionisme, que en aquell moment es vivia a la capital francesa, va fer que alguna cosa canviés en la concepció artística del pintor.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Alguns dels autors postimpressionistes del moment, com Gauguin, van marcar clarament l’estil de l’artista malagueny durant aquests anys, la qual cosa es pot observar en els colors i els traços de Nen amb colom, on Picasso mostra una influència evident del moviment postimpressionista.

Pel que fa a la composició de l’obra, la senzillesa de Nen amb colom mostra indicis clars de l’evolució pictòrica de l’artista a partir d’aquest moment. El protagonisme de l’obra és per a un nen, de gènere indeterminat, que sosté un colom blanc entre les mans.

nen amb colom picasso
Nen amb colom, Pablo Picasso, 1901. Imatge: Pablo Picasso Online

El nen porta un vestit blanc i un mocador al maluc. Al marge inferior esquerra del quadre hi destaca una pilota gran de colors càlids que contrasten amb les tonalitats de la resta de la pintura, especialment amb el gran fons blau.

El significat de Nen amb colom, de Picasso, pot tenir diverses interpretacions. D’una banda, el pare de Picasso tenia cura d’un colomar, per la qual cosa es creu que l’obra podria representar la malenconia i la innocència de la infància del pintor.

Però també podria ser que el quadre representés el moment en el qual una nena rescata un colom del carrer, molt abans que l’au es convertís en símbol de la pau. Com passa sovint amb les obres de Picasso, les interpretacions són múltiples.

Nen amb colom, de Picasso: l’estil pictòric

Per crear Nen amb colom, Picasso va fer servir traços gruixuts, simples i ferms, i d’una paleta de colors on hi destaca l’harmonia dels tons blaus clars, grisos i verdosos.

Respecte el context artístic, som davant de l’obra que va iniciar l’etapa blava de l’artista malagueny, l’evolució del qual va assolir la seva màxima plenitud amb l’Autoretrat també de l’any 1901, El vell guitarrista cec, de 1903, o La Celestina, de 1904.

Un altre aspecte destacat de la tècnica que va fer servir Picasso en aquesta obra és la petita pèrdua de perspectiva que, malgrat que no seria una característica de tota l’etapa blava, sí que va ser determinant en la posterior etapa cubista.

Com has vist, aquesta és una obra determinant en l’obra de l’artista malagueny, que va iniciar la seva etapa blava i va marcar una evolució de l’estil pictòric de l’artista. Esperem que aquest post sobre l’obra Nen amb colom, de Picasso, t’hagi ajudat a conèixer una mica més aquesta interessant obra i el seu context.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?