Apunts d'art

Mostres d’art macroesquemàtic al Mediterrani

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

L’art macroesquemàtic és una expressió d’art rupestre que es va descobrir al voltant de l’any 1980 en zones molt concretes de la península Ibèrica, especialment a l’àrea d’Alacant. La iconografia de les representacions d’aquest art no es podia emmarcar dins dels estils coneguts fins aleshores, de manera que es va considerar un tipus específic d’expressió artística.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Sobre l’art macroesquemàtic

Tot i que l’art macroesquemàtic es va intentar situar cronològicament, la tasca era complicada, perquè es trobava ubicat en llenços rocosos descontextualitzats de qualsevol indici arqueològic. L’historiador i professor Javier Fortea Pérez va examinar diferents estacions de l’art llevantí amb l’objectiu de verificar i establir una cronologia entre els dos llocs.

Es va concloure que les superposicions de l’art macroesquemàtic eren anteriors a l’art llevantí i posteriors al paleolític, de manera que aquesta nova expressió artística  es va emmarcar dins del neolític antic.

art macroesquemàtic
Abric II (la Sarga, Alcoi) Imatge: Heródoto & cía

Elements de l’art macroesquemàtic

L’art macroesquemàtic es reproduïa en suports rocosos situats en coves. La tècnica de l’execució era monòtona, ja que només es feia servir pintura de tonalitats rogenques i textura densa, que s’aplicava amb una espècie de monyeca, cosa que feia que els traços fossin molt amples. Els motius figuratius de les obres ocupaven tota la superfície, i els motius individuals podien fer fins a 100 cm.

Temes i protagonistes representats

Una de les principals característiques de l’art macroesquemàtic és que els temes representats giren al voltant de la figura humana, però amb caràcters molt singulars.

Tots els éssers representats a les obres macroesquemàtiques són antropomòrfics i asexuats i, en alguns casos, fins i tot és difícil verificar que es tracti de figures humanes.

art macroesquemàtic
Abric V (Pla de Petracos, Alacant). Imatge: Heródoto & cía

En general, les figures estan representades frontalment i pintades amb un traç gruixut, recte i vertical que representa el cos. A l’extrem superior del cos hi ha adossat un cercle, que representa el cap. En algunes imatges també es representen les mans i els braços aixecats, en actitud de pregària.

Un aspecte peculiar de l’art macroesquemàtic és que hi ha representacions amb figures serpentiformes. Es tracta de motius figuratius que presenten traços ondulats continus de formes verticals, encara que també n’hi ha d’horitzontals.

Finalment, cal destacar les barres i els punts, que acompanyen com a complements els elements mencionats anteriorment.

Significats

Investigant el significat de les obres d’art macroesquemàtiques, les representacions rupestres responen a ideologies generades en societats productores, que desenvolupen obres relacionades amb la fertilitat dels camps i la ramaderia.

Distribució geogràfica

S’han trobat mostres d’art macroesquemàtic al llevant peninsular, a Huelva i a Terol. Les representacions s’han localitzat en poc més de deu enclavaments, comptabilitzats al voltant de vint abrics.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

1 comentari

WILLIE

7 juliol, 2020 8:10 pm

Como se representa la figura principal, es irrefutable que es el sacerdote quien preside la ceremonia y de entre sus manos suelta el espiritu de algún muerto, tiene sentido religioso. A lado y lado dos seres, casi humanos, ataviados con trajes spinosos protegen al chamán de otros seres o entidades que lo acosan. En el suelo seis seres (muertos, o acostados), esperan el turno de su alma por el sacerdote. El trazo es hábil hecho por una mano derecha algo que me gusta es la búsqueda de un equilibrio ceremonial entre las partes de la escena de uno y otro lado…

¿Quieres ver el contenido en castellano?