Apunts d'art

Miró a Tarragona: La masia i la seva obra a Mont-roig del Camp

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Joan Miró (Barcelona, 1893 – Palma, 1983) va ser un dels artistes catalans més internacionals del segle XX. Durant tota la seva vida, els diferents llocs on va viure van influenciar l’evolució de la seva obra. Ciutats com París, Nova York o Tòquio en són un clar exemple. Però no cal sortir de Catalunya per trobar un dels enclavaments que més el van marcar en la seva vida i en la seva etapa com a artista: es tracta del Mas Miró, una masia de Mont-roig del Camp, a Tarragona. En aquest article volem aprofundir en la relació entre Miró i Tarragona i en què va significar per a la seva obra el període de la seva vida que hi va passar.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’etapa de Miró a Tarragona

Mont-Roig és un petit poble a uns 20 km de Tarragona, i els pares de Miró hi van comprar una masia. Poc després d’adquirir la casa, l’artista va caure malalt i hi va passar una llarga temporada. Va ser durant aquesta temporada quan va orientar definitivament la seva vocació i va començar a introduir-se en el món de la pintura. De fet, l’artista mateix va expressar diverses vegades que tota la seva obra està concebuda a Mont-roig, i que, juntament amb Mallorca, aquest poble de Tarragona va ser un dels pols de la seva inspiració.

Obres destacades de l’etapa de Miró a Tarragona

El temps que Miró va passar a la masia de Mont-Roig el va passar pintant. Va utilitzar els paisatges que hi havia al voltant de la finca, així com la casa mateixa, com a font d’inspiració en diverses de les seves obres.

“La Masia”, 1921-1922

Miró va començar a pintar La masia el 1921, just després d’haver fet una segona estada hivernal a París. Durant aquells anys, Miró alternaria París i Mont-Roig com les seves residències habituals.

La masia és considerada l’última obra detallista del pintor, abans d’endinsar-se en el surrealisme abstracte. És la composició pictòrica on s’instaura tot un món de signes i símbols que dona pas al seu llenguatge surrealista posterior. La pintura retrata minuciosament el paisatge més familiar i personal de l’artista.

Miró Tarragona
La Masia, Joan Miró, 1921-1922

“Terra llaurada”, 1923-1924

Ja feia tres anys que Miró vivia entre París i Mont-roig quan va pintar Terra llaurada. Ja s’havia amarat de tota la màgia del grup de la rue de Blomet i de tota la inspiració espiritual, filosòfica i literària dels artistes parisencs que passaven pel taller de Masson, un amic de Miró que tenia l’estudi contigu al seu.

Miró Tarragona
Terra llaurada, Joan Miró, 1923-1924

L’obra Terra llaurada és una reelaboració del llenç anterior, La masia, però suposa un pas més cap al surrealisme oníric que caracteritza l’obra de Miró. Ens permet identificar-hi elements iconogràfics, com un arbre o un sender amb petjades, però que es fusionen entre si i es connecten amb nous símbols clau en la seva obra posterior.

“Paisatge català (El caçador)”, 1924

Aquesta obra completa la trilogia que va començar amb La masia i Terra llaurada, i mostra totes les conseqüències d’una evolució estilística i conceptual de Miró des que va pintar la primera. Es tracta d’una pintura amb doble interpretació que empra la realitat quotidiana, d’una banda, com a model, i de l’altra, com a punt de partida d’una transformació de la individualitat a la universalitat.

Miró Tarragona
“Paisatge català (El caçador)”, Joan Miró, 1924

L’obra fa moltes referències a Catalunya: la barretina i la pipa, elements presents durant la temporada de caça; la sardina enterrada, característica del començament de la Quaresma; un caçador i un llaurador… i, naturalment, l’ull central característic de Miró, com a representant d’una entitat superior.

Podem afirmar que Tarragona i Miró van tenir una relació que marcaria el futur de l’artista des de Mont-Roig, un lloc clau en la seva vida que li va servir com a font d’inspiració, no sols en el començament de la seva vida artística, sinó al llarg del seu recorregut com a pintor i escultor.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?