Apunts d'art

Lola Picasso: la germana de Picasso

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Hi ha una moltes investigacions i biografies al voltant de la figura de Pablo Picasso, però en poques ocasions s’ha fet un estudi centrat en els membres de la seva família, com seria el cas de la seva germana María Dolores Ruiz Picasso, més coneguda com la Lola. La veurem com a model en alguns retrats del pintor. Va morir el 1958 i poc més se’n sap.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

En aquest article descobriràs un dels éssers més estimats pel geni malagueny.

Índex de Continguts

Biografia

María Dolores Ruiz Picasso va néixer el 1884 a la ciutat de Màlaga, tres anys després de l’artista. A causa del seu caràcter impetuós i al terratrèmol que es va produir a la ciutat pocs dies després del seu naixement, la coneixien com «La Terremotica». Des de ben petits la relació amb el seu germà seria afectuosa i plena d’admiració mútua. Va acabar la seva educació al col·legi de monges de la Sagrada Família i va estudiar solfeig a la Corunya, a més a més d’endinsar-se en el món del dibuix al voltant de 1900, amb un característic gust per les formes, però sense la intenció d’anar més enllà de l’observació immediata d’objectes casolans.

Establerta la família a Barcelona, el 1909 es casaria amb el neuropsiquiatre Joan Baptista Vilató, amb qui tindria sis fills. Un any després, el seu marit va ser nomenat metge bacteriòleg al laboratori de sanitat de l’illa de Maó, però el 1913 tornarien a la ciutat barcelonina pels problemes de salut del seu pare, que va morir el 3 de maig d’aquell mateix any. Van tenir dos pisos, un al passeig de Colom i un altre al passeig de Gràcia, i allí passaria la resta de la seva vida fins el 1958, amb 74 anys.

lola picasso
Lola, germana de l’artista, Pablo Picasso, 1899-1900. Imatge: Museu Picasso de Barcelona

Retrats de Lola Picasso

Podríem dir que des del seu naixement Lola Picasso va esdevenir una de les principals models de l’artista durant la seva formació, juntament amb la seva mare. El seu primer retrat data de l’1 de desembre de 1984, a la Corunya, i des d’aleshores va ser el motiu de diversos dibuixos i retrats, especialment quan Lola va complir 11 anys. En aquell moment el jove Picasso va començar a fer servir noves tècniques i suports, com a Lola amb llum nocturna o La Primera Comunió. No obstant això, arran de l’ingrés a la Real Academia de Bellas Artes de San Fernando de Madrid el 1897 i l’estada a Horta de Sant Joan, la seva estimada germana quedaria relegada de la producció, essent Lola, germana de l’artista, a l’estudi de la Riera de Sant Joan, del 1900, un dels últims retrats d’ella. Amb l’arribada de l’etapa blava, el pintor buscaria una altra manera d’expressar-se i altres motius pictòrics.

lola picasso
Lola, germana de l’artista, a l’estudi de la Riera de Sant Joan, Pablo Picasso, 1900. Imatge: Museu Picasso de Barcelona.

Esperem que aquesta breu pinzellada d’un dels éssers més estimats de l’artista malagueny us hagi agradat i us ajudi a descobrir més detalls de la seva vida.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?