Apunts d'art

5 llibres sobre art que hauries de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Els llibres sobre art són una eina fonamental tant per als estudiants com per als professionals o aficionats al sector. Són molts els llibres sobre art que resulten interessants per a aquestes persones, i resulta molt difícil fer una llista de només pocs títols. No obstant això, en aquest article et portem 5 d’aquests llibres que, sens dubte, haurien d’estar en aquesta llista.

5 llibres sobre art que hauries de conèixer

La història de l’art (E. Gombrich)

Aquest és un dels llibres sobre art que ha venut més exemplars a tot el món des de la seva publicació original el 1950. La història de l’art de Gombrich és un repàs de les arts plàstiques des de la prehistòria fins al segle XX. Es tracta d’un llibre escrit en un to senzill, fàcil i accessible fins i tot per a aquelles persones que no són expertes en aquesta temàtica o que volen ampliar els coneixements d’aquest camp.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Tanmateix, això no vol dir que no sigui un dels més valorats també pels experts, perquè la capacitat i abast del llibre de Gombrich a l’hora de recopilar tots els moviments i manifestacions artístiques des de l’inici de la història fins al segle XX constitueix un treball ingent i difícilment igualable. Per això, es tracta d’un dels clàssics a l’hora de parlar de llibres sobre art i compta amb el reconeixement d’haver estat traduït a més de 30 llengües diferents.

Les vides dels més excel·lents arquitectes, pintors i escultors italians des de Cimabue fins als nostres dies (G. Vasari)

Conegut entre els historiadors de l’art simplement com Les vides, es tracta d’un altre dels clàssics de la literatura de la història de l’art que tot amant d’aquest món hauria de conèixer. Es tracta d’una recopilació feta per l’artista i historiador del segle XVI Giorgio Vasari, i és una obra fonamental per a conèixer l’art i l’època del Renaixement italià. Es tracta d’un llibre que és molt més que un simple manual, ja que Vasari no es limita a descriure-hi les obres d’art i als seus autors, sinó que els presenta en el context de l’època i amb les diferents influències i situacions de cadascun, la qual cosa, més enllà de l’art, constitueix una font historiogràfica incomparable.

Diccionari de termes artístics (d. a.)

Un altre dels llibres d’art que hauries de conèixer és el Diccionari de termes artístics. Es tracta d’una eina imprescindible per a qualsevol estudiant o aficionat al món de l’art. A més d’oferir definicions clares i precises sobre una infinitat de termes de les arts plàstiques i la cultura material humana, també inclou dibuixos que acompanyen moltes de les explicacions, cosa que contribueix a enriquir l’explicació que aporta el text. Es tracta d’un manual bàsic per als amants de l’art elaborat per diversos autors, encapçalats per Isidro G. Bango Torviso, catedràtic d’Art antic i medieval de la Universitat Autònoma de Madrid.

Art i mite. Manual d’iconografia clàssica (M. A. Elvira Barba)

Aquest manual sobre iconografia clàssica és un dels llibres més complets per a conèixer i comprendre alguns dels temes més recurrents de la història de l’art, des de l’antiguitat grecoromana passant pel Renaixement, l’art barroc i el neoclàssic fins als nostres dies. Els mites grecs constitueixen un dels pilars fonamentals de la cultura occidental i són presents en la història de l’art tant en les seves formes originals com a través de les múltiples reinterpretacions que els artistes moderns solen fer a la llum de la seva pròpia època. Aquest manual permet al lector abordar de manera directa i accessible aquest ingent i vast camp de coneixements que constitueixen els mites clàssics, entendre els textos antics que s’han llegit en cada època amb relació a un tema concret, així com el significat al·legòric i simbòlic que tenen avui en dia els diferents déus i herois de l’antiguitat.

Després de la fi de l’art. L’art contemporani i la boga de la història (A. C. Danto)

Acabem aquesta petita recopilació de llibres sobre art que hauries de conèixer amb un dels textos fonamentals i més transcendentals a l’hora de comprendre l’art contemporani i els camins actuals de l’expressió artística en l’època postmoderna. Després de la fi de l’art és un dels textos d’Arthur Coleman Danto més coneguts i on l’autor planteja algunes de les seves idees més radicals sobre la mort de l’art i la seva posterior anàlisi a partir de l’art contemporani de finals del segle XX i principis del XXI. El llibre es presenta com una anàlisi de la situació actual per la qual camina el món de l’art, així com de la necessitat de reformular la idea original d’art que va presentar el mateix Vasari al Renaixement, que entenia l’art com un curs narratiu. No obstant això, aquesta visió ha quedat completament caduca en el món actual i, a partir de la mort de l’art, és necessari assenyalar un nou camí que permeti entendre les tècniques artístiques i la seva crítica, un camí que ens ajudarà a entendre-ho en tota la seva extensió i expressió actual, i probablement futura.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

1 comentari

Catalina Rodriguez

29 agost, 2020 11:52 pm

Lastimablemente no conozco bien ni la lengua catalana ni mucho de la historia y cultura de este gran pais. Soy norteamericana haciendo investigaciones en el momento sobre la escritura del siglo XV en Castilla, y estoy aprendiendo cada vez mas sobre la catalana. Me gusta mucho el sitio que hay aqui.
Catalina Rodriguez, Tucson, AZ, EEUU

¿Quieres ver el contenido en castellano?