Apunts d'art

“L’harem”, avantsala de “Les senyoretes d’Avinyó”

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Les senyoretes d’Avinyó és una de les obres més famoses de la història de l’art. Sabies que hi ha una pintura que la precedeix i que trenca amb l’anomenada etapa rosa de Picasso? Parlem de L’harem, que analitzem a continuació.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’harem, avantsala de Les senyoretes d’Avinyó

Pablo Picasso va pintar L’harem l’any 1906 durant la seva estada a Gósol, al Berguedà. Amb aquesta obra, l’artista va tancar la seva etapa rosa i va començar a fer servir una paleta plena d’ocres, pròpia de les seves pintures posteriors. L’aspecte clau de L’harem és, sense cap mena de dubte, que precedeix la icònica i mundialment famosa obra de Les senyoretes d’Avinyó

les senyoretes d’Avinyó 
L’harem, Pablo Picasso, 1906. Imatge: Museu d’Art de Cleveland

En aquesta pintura, Picasso es basa en la temàtica de l’harem, emprada a finals del segle XIX i principis del segle XX per artistes com Ingres, Matisse i Derain. En aquest cas, l’artista malagueny s’inspira en les obres El bany turc d’Ingres (1862-1863), L’alegria de viure de Matisse (1905) i L’edat d’or de Derain (1905) per crear la seva pròpia versió del tema.

les senyoretes d’Avinyó 
El bany turc, Jean-Auguste-Dominique Ingres, 1862. Imatge: Louvre

Les figures de L’harem semblen les d’un bordell, tal com passa a Les senyoretes d’Avinyó. Així, al fons, s’observa la figura d’una dona que podria ser una alcavota. La resta de les figures, quatre dones i un home, es representen nus.

Tres de les dones presenten la iconografia habitual de la toilette, la coiffure i la d’una dona mirant-se al mirall. Picasso hi afegeix una altra figura femenina desemperesint-se. La figura masculina, recolzada a la paret, podria ser un autoretrat del pintor.

Un exemple que mostra la intenció de representar una escena quotidiana és la presència d’un petit bodegó, situat a l’extrem inferior dret de la pintura i format per embotit, pa i un porró amb vi negre, aliments habituals a Gósol. 

Altres obres de Picasso a Catalunya

Picasso s’inspirava sovint en els llocs que visitava o en què s’instal·lava. En aquest cas, Gósol va portar l’artista a fer servir l’ocre, color propi d’aquestes terres, que Picasso feia servir per expressar la nuesa.

les senyoretes d’Avinyó 
Nocturn barceloní (riera de Sant Joan), Picasso, 1903

En el cas de les obres inspirades en Barcelona, s’hi poden veure terrats, edificis religiosos i escenes de la ciutat en ple creixement. Pel que fa a les obres que va pintar a Horta (avui Horta de Sant Joan, Tarragona), cal tenir present que estan farcides de masies, pagesos, molins, pastors i elements de l’entorn natural, com la muntanya de Santa Bàrbara.

les senyoretes d’Avinyó 
Processó al convent de Sant Salvador, Picasso, 1898

Aquestes i altres moltes obres es poden admirar a Picasso. Obra catalana, dirigida per Eduard Vallès, que s’ha convertit en el recopilatori més important que s’ha fet sobre l’obra de Picasso a Catalunya. Et convidem a obtenir més informació sobre aquesta obra de col·leccionista en aquest enllaç.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?