Apunts d'art

L’etapa rosa de Picasso a París

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Picasso és considerat un dels artistes més importants i influents del segle XX. A més, és un dels més prolífics, malgrat que les seves obres no sempre han estat lligades a un moviment. Aquesta és una de les característiques que fa més valuosa l’obra de Picasso: la seva itinerància per diferents èpoques i estils, no sols pel cubisme. En aquest article analitzem amb més detall una d’aquestes etapes: l’etapa rosa de Picasso.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Característiques de l’etapa rosa de Picasso (1904-1907)

L’etapa rosa de Picasso és posterior a l’etapa blava, i anterior a la negra, que va ser la precursora del cubisme, del qual Picasso es considera creador i màxim exponent.

És important esmentar que l’etapa rosa sorgeix quan Picasso es trasllada al barri parisenc de Montmartre, l’espai d’artistes per excel·lència de la capital francesa. Així, és fàcil imaginar les influències de l’ambient artístic i bohemi del barri en les obres del pintor.

Durant aquest període, Picasso convivia amb nombrosos actors i artistes dels carrers de París. Hi havia un gran ambient, ja que el barri estava situat prop d’un circ, per la qual cosa era fàcil trobar-hi joglars, arlequins, saltimbanquis, acròbates, pallassos, comediants, pintors, còmics, artistes, actors, poetes i escriptors. Aquest ambient va incidir en el fet que Picasso deixés la seva etapa més freda, on tot era blau, malenconiós i trist.

El canvi del blau al rosa

Tot aquest blau es transforma en un color més càlid i viu en aquesta etapa rosa: el rosa adquireix protagonisme absolut en les seves obres. En aquesta etapa de la seva vida coneix la seva primera companya, i per aquest motiu la figura femenina també guanya protagonisme en els seus quadres.

Cal destacar l’evolució en la seva manera de pintar coincidint amb l’etapa rosa: d’unes figures més anguloses i escanyolides a d’altres de més gracioses i plenes. Això sí: els rostres de les seves pintures continuen denotant una gran indiferència, com si no tinguessin expressió ni sentiments.

Obres que no et pots perdre de l’època rosa de Picasso

La família de saltimbanquis, 1905

És potser el quadre més representatiu d’aquesta etapa: d’una banda, hi apareix representat el món del circ amb la família sencera; de l’altra, la figura de la dona, asseguda a la dreta de la composició.

etapa rosa Picasso
La família de saltimbanquis, Pablo Picasso, 1905 Foto: Cliff

“La familia d’arlequí”, 1905

És una altra obra on destaca un arlequí, amb el seu fill en braços i una figura de dona nua. De fet, la nuesa és una altra de les claus de l’obra de Picasso, tant en l’etapa rosa com en períodes posteriors.

etapa rosa Picasso
La familia d’arlequí, Pablo Picasso, 1905

Acròbata i jove equilibrista, 1905

És una obra plena de contrastos, com el de la figura esvelta i delicada de la jove amb la figura rude i forta de l’equilibrista; o la pilota sobre la qual sembla levitar la jove i el cub tosc on descansa l’acròbata.

etapa rosa Picasso
Acròbata i jove equilibrista, Pablo Picasso, 1905

Família d’acròbates amb mico, 1905

Una família admira el seu bebè, amb certa malenconia. Mentrestant, un mico contempla l’escena. És un quadre que representa la duresa de la vida del circ, i hi apareixen l’arlequí i els animals, parts imprescindibles de l’espectacle.

L’etapa rosa de Picasso, tan marcada per les figures del circ i els cossos de dona, és la predecessora de la negra, en la qual comencen a apreciar-se les primeres pinzellades del cubisme i aquesta particular manera de representar la perspectiva i la realitat que tenia Picasso.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?