Apunts d'art

Les obres d’Enric Miralles que has de conèixer

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Enric Miralles és un dels arquitectes espanyols més rellevants del segle xx. Al llarg de la seva carrera va crear un llenguatge nou a través de l’experimentació formal i constructiva, demostrant una gran inventiva en les seves obres captivadores, com el Parlament d’Escòcia d’Edimburg o el mercat de Santa Caterina, a Barcelona. Miralles, malgrat la seva mort prematura, va deixar un llegat prolífic que cal conèixer.

enric miralles obres
Enric Miralles. Imatge: Fundació Enric Miralles

L’enfant terrible de l’arquitectura espanyola

Enric Miralles va néixer a Barcelona el 1955 i va morir a Sant Feliu de Codines, a la primerenca edat de 45 anys, en el moment més àlgid de la seva carrera. Va començar la seva trajectòria independent en l’àmbit de l’arquitectura el 1985, treballant al costat de Carme Pinós, amb algunes de les seves obres més poètiques, com el cementiri d’Igualada.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

El 1993 va fundar l’estudi EMBT amb la seva dona, Benedetta Tagliabue. D’aquesta fructífera col·laboració van néixer projectes rellevants, que es van desenvolupar per tot Europa, com el conjunt d’habitatges Borneo Island a Amsterdam (1996-2000) i l’escola de música d’Hamburg (1997-2000). També destaquen les intervencions paisatgístiques, com la de les Rambles de Reus (1988-93) i la de l’avinguda Icària de Barcelona (1990-92).

enric miralles obres
Borneo Island, EMBT, (1996-2000). Imatge: Fundació Enric Miralles

Algunes de les seves obres més celebrades, però, no van ser construïdes fins després de la seva mort, com és el cas del nou Parlament escocès (1999-2004) o la remodelació del mercat de Santa Caterina (1997-2005).

En tots els seus edificis, Miralles va demostrar la seva voluntat per experimentar en l’aspecte formal i també en l’aspecte constructiu de l’arquitectura, partint d’una inspiració gaudiniana. Va desenvolupar una nova visió de l’organicisme, la concepció que l’arquitectura ha d’imitar la natura. Se’l va qualificar d’enfant terrible de l’arquitectura espanyola. El Ministeri de Cultura li va atorgar el Premi Nacional d’Arquitectura el 1995 i, el 1996, va rebre el Lleó d’Or a la Biennal d’Arquitectura de Venècia.

El barceloní era un artista polifacètic i també va explorar el disseny d’interiors i l’arquitectura efímera. Va deixar un important llegat de la seva obra intel·lectual en forma d’escrits, dibuixos, esbossos, fotomuntatges, diaris i gairebé un miler de maquetes originals.

Mercat de Santa Caterina

enric miralles obres
Mercat de Santa Caterina, EMBT, 1997-2005. Imatge: Barcelona.cat

El mercat de Santa Caterina, situat al cor de Ciutat Vella de Barcelona, acull restes arqueològiques que van des de l’edat de bronze fins l’edat mitjana. La intervenció de Miralles i Tagliabue va donar una nova dimensió, en el segle xxi, a aquest edifici particular.

L’espectacular coberta ondulada és una declaració d’amor a Antoni Gaudí, el geni català de l’arquitectura i l’art universal. Els seus colors recorden la tècnica del trencadís, que Gaudí va fer servir en moltes de les seves cèlebres obres, com el drac de Park Güell, per exemple. Les formes ondulants també al·ludeixen als tendals de les antigues parades de mercat.

Parlament escocès

enric miralles obres
Edifici del Parlament escocès, EMBT, 1999-2004. Imatge: Miralles Tagliabue EMBT

El nou edifici del Parlament escocès, situat al centre d’Edimburg, va ser dissenyat per l’estudi EMBT i es va construir entre els anys 1999 i 2004. El procés de construcció va estar envoltat d’una polèmica contínua, des de l’elecció de l’espai fins al cost. No obstant això, un cop inaugurat, va ser lloat per la crítica internacional de l’àmbit de l’arquitectura.

La visió de Miralles i Tagliabue per a aquest edifici era explorar la identitat nacional escocesa, centrant-se en reflectir les característiques de país i els seus habitants, a través de la concepció visionària de vincular l’edifici amb la terra mateixa. El Parlament presenta una dicotomia entre la integració en el paisatge i el contrast amb l’herència medieval del centre d’Edimburg, declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO.

enric miralles obres
Edifici del Parlament escocès, EMBT, 1999-2004. Imatge: Miralles Tagliabue EMBT

El llegat d’Enric Miralles ha deixat empremta en moltes ciutats del nostre país i del món. Malgrat la seva efímera carrera, truncada per la mort primerenca, el llenguatge i la visió genuïnament noves de l’enfant terrible formen part del patrimoni col·lectiu i tenen un lloc destacat en la història de l’arquitectura universal.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?