Apunts d'art

Les escenes urbanes de Hopper

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Edward Hopper (1882-1968) és un dels pintors realistes més destacats dels anys 1930 i 1940, i un dels artistes més celebrats de la història de l’art nord-americà. Els quadres més coneguts de Hopper són aquells on representa escenes urbanes, sovint nocturnes, que exhibeixen una estètica cinematogràfica i misteriosa.

quadres de hopper
Self-portrait, Edward Hopper, 1925-1930. Imatge: Edward-Hopper.org

Formació i influències

Hopper va néixer a Nyack, un petit poble situat a la costa de l’estat de Nova York. Va créixer en una família de classe mitjana i els seus pares, que estaven involucrats amb els cercles culturals de la seva època, li van transmetre una sensibilitat artística que el jove Hopper va expressar a través de la inclinació cap al dibuix i la pintura. Va començar els estudis superiors a Manhattan, escollint il·lustració comercial, aconsellat pels seus pares. Entre els mestres que va tenir a la New York School of Art, destaca Robert Henri, que va tenir una gran influència sobre Hopper i el va introduir en el realisme.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Aquests primers anys a la gran ciutat van deixar una empremta important en l’estil del jove artista. Encara trigaria uns quants anys a trobar el seu segell personal, ja que va iniciar una carrera en la il·lustració comercial que, encara que va ser bastant reeixida, mai va arribar a omplir-lo del tot. Durant els anys que va viure a París, s’allunyaria del gran auge de les noves avantguardes, com el dadaisme, el cubisme o el surrealisme, i treballaria la seva tècnica paisatgística influenciat per les obres d’artistes com Goya, Degas o Manet, que va conèixer en les seves visites al Louvre.

quadres de hopper
Cape Cod Evening, Edward Hopper, 1939. Imatge: National Gallery of Art

A partir de 1925, els quadres de Hopper començarien a consolidar l’estil personal del pintor, mostrant paisatges extensos amb grans espais buits o figures solitàries i malenconioses, la majoria de les quals transmeten una sensació de solitud profunda. Hopper va ser un gran aficionat al cinema, fet que va influenciar en la composició de les seves obres. Encara que els seus paisatges urbans són els més coneguts, moltes de les obres seves mostren la vida al camp o a la costa, influenciat per la seva infància a Nyack o pels paisatges de l’estat de Maine, on viuria posteriorment.

Realisme urbà

La gran ciutat va ser sempre una gran font d’inspiració per a Hopper. Molts dels seus quadres mostren la fascinació que sentia per capturar l’arquitectura i els paisatges urbans, pintant amb un realisme expressiu tot tipus d’edificis, ponts, estacions de tren i establiments com barberies o restaurants. Alguns exemples del realisme urbà del pintor són Early Sunday Morning (1930), Drug Store (1927) o The City (1927).

Però Hopper no estava interessat únicament per la ciutat pel seu valor paisatgístic. També l’atreia la vida de les persones que l’habitaven, vides solitàries i atrapades en pisos petits, obligades a mirar el món des de les seves finestres. En obres com Morning Sun (1952), Apartment Houses (1923) i Room in New York (1932), l’artista va retratar la solitud de persones a la seva habitació, vivint vides petites i silencioses al cor de la ciutat.

quadres de hopper
Morning Sun, Edward Hopper, 1952. Imatge: Columbus Museum of Art

Els noctàmbuls

Hopper va demostrar una atracció especial per les escenes nocturnes i els personatges que les protagonitzen. El millor exemple d’això és la seva obra més famosa, la qual és, alhora, una de les obres més destacades de l’art nord-americà del segle xx. Es tracta del quadre Nighthawks (1942), representant un diner o restaurant en una gran ciutat americana, de nit, protagonitzada per uns pocs i misteriosos personatges, els «falcons de la nit», com els esmenta en el títol.

quadres de hopper
Nighthawks, Edward Hopper, 1942. Imatge: The Art Institute of Chicago

Amb aquesta obra, acabada poc després de l’atac a Pearl Harbor, Hopper va ser capaç de capturar la sensació de buit i desànim que la societat nord-americana vivia en aquells anys turbulents. Aquesta escena quotidiana, tot i que a primera vista no sembli tenir res d’especial, aconsegueix transmetre una sensació d’aïllament i de profunda solitud. Amb Nighthawks i altres de les seves obres conegudes, el llenguatge de Hopper ha tingut un gran impacte al llarg de la història en l’imaginari popular i ha servit d’inspiració a la pintura, el cinema i la literatura.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?