Apunts d'art

Les 5 escultures amb filferro més sorprenents

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Coneixes la tècnica escultòrica amb filferro? La duresa del filferro, combinada amb la seva adaptabilitat i plasticitat, el converteixen en un material molt especial en la creació artística. En aquesta publicació t’expliquem en què consisteix la tècnica i et mostrem algunes escultures amb filferro destacades.

La tècnica de les escultures amb filferro

En el camp artístic, el filferro dona origen a les denominades wire sculptures. Les seves possibilitats creatives són extenses, ja que es tracta d’un material industrial molt dúctil i resistent. Amb el filferro es creen joies, escultures i objectes diversos. Els antics egipcis ja creaven tota mena d’accessoris amb filferro d’or, i els gitanos eslovacs dominaven la tècnica i la van propagar per Europa fa 400 anys.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Les possibilitats escultòriques del filferro són múltiples. Pot representar des d’un suau floc de cabells fins a un rígid múscul, i això fa que molts escultors l’utilitzin en la seva obra. El fet que sigui tan mal·leable fa, a més, que sovint ens trobem amb una obra abstracta en la qual l’artista dona curs a la imaginació a l’hora de crear.

Un altre aspecte destacable del filferro en la creació escultòrica és que les eines que es necessiten per donar-hi forma són poques i senzilles, sovint les mans mateixes i unes alicates. Això fa que la tècnica la pugui aprendre gairebé qualsevol artista.

5 escultures amb filferro destacades i els seus creadors

Gavin Worth

La complexitat de les obres i la tècnica utilitzada és molt variable en funció dels autors. En aquest sentit, l’obra de Worth, artista visual, escultor i dissenyador, està en un dels extrems de la simplicitat. Les seves creacions simulen un traç en l’espai, que fins i tot s’arriba a confondre entre dibuix i escultura.

escultures amb filferro
Her back, Gavin Worth
Imatge de Culturacolectiva

Gavin explica que amb les seves escultures busca involucrar l’espectador a còpia de doblegar filferros per a aconseguir el que ell denomina “dibuixos en forma”. Si la il·luminació de la sala canvia, canvia l’ambient de la peça. Les seves escultures representen moments de la vida diària, com una dona pentinant-se o una mare bressolant el seu nadó.

José Luis Rayos

L’obra de Rayos neix d’una manipulació molt peculiar del filferro. Rayos és arquitecte i la seva inquietud per la representació de les formes en l’espai l’ha portat a treballar el filferro de manera autodidàctica.

escultures amb filferro
Abraçada sorpresa, José Luis Rayos
Imatge de Cargocollective

Segons explica, el que més li interessa és reproduir la comunicació de les persones, els seus gestos i actituds. Aquesta és la raó per la qual fa sobretot mans, ja que, explica, “amb les mans es fa tot, tot està fet amb les mans, les coses es col·loquen amb les mans, es rematen, es poleixen, es munten, es desmunten”.

Derek Kinzett

Les seves obres, que representen una evolució pel que fa a la seva complexitat, són sobretot figures humanes i mitològiques. Es tracta de creacions espectaculars que són autèntiques obres d’art.

escultures amb filferro
Escultura de Derek Kinzett
Imatge de Culturacolectiva

Tim Green, de la Tate Gallery de Londres, i l’actor Nicolas Cage són clients seus i algunes de les seves obres més destacades són les sèries The inner spirit Connection i Woodland spirit.

David Oliveira

Amb les seves escultures, Oliveira “dibuixa” a l’aire. Les seves sorprenents creacions es poden confondre amb el traç ràpid d’un dibuix sobre el paper, i sovint només es veuen des de l’angle correcte.

escultures amb filferro
Nadador, David Oliveira
Imatge d’Elhurgador

El domini del material d’aquest artista portuguès és destacable, i l’efecte de la seva obra, sobretot a l’hora de ser fotografiada, és més que sorprenent.

Clive Maddison

Aquest artista fa arbres de filferro espectaculars. La seva tècnica consisteix a retorçar cadenes de filferro per a donar forma a les arrels, els troncs i les branques, i tot sense utilitzar cap mena de soldadura o cola. Un arbre pot contenir més de 100 metres de cable, que se sosté per si mateix.

escultures amb filferro
Escultura de Clive Maddison
Imatge d’Aminoapps

Totes les escultures són diferents i porten adjunta l’explicació dels arbres reals i el lloc que van inspirar l’artista. Maddison triga, actualment, entre 20 i 40 hores a crear cada escultura, aproximadament la meitat del temps que dedicava a crear les seves primeres obres.

Esperem que aquestes escultures amb filferro t’hagin semblat tan sorprenents com elaborades. L’art es troba en moltes formes, i aquests 5 artistes el demostren.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?