Apunts d'art

Leonetto Cappiello, la revolució de la publicitat gràfica

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Leonetto Cappiello va ser considerat un dels pares de la publicitat moderna, i els seus cartells van representar tota una innovació en el món publicitari. En aquest post t’expliquem més coses sobre la figura de Leonetto Cappiello i la importància del cartell en la publicitat gràfica.

Leonetto Cappiello, artista del cartell

Pintor, caricaturista i escultor, Leonetto Cappiello va revolucionar el disseny de cartells i la publicitat gràfica amb les seves obres de disseny excèntric, que el van portar a destacar en el moviment d’art-déco, durant els anys vint del segle xx.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’estil gràfic de Cappiello era ben característic: feia servir una sola imatge, sovint humorística o estranya, i la col·locava sobre un fons fosc, de manera que cridava poderosament l’atenció de l’observador.

Cappiello, nascut l’any 1875 a la Toscana, es va dedicar sobretot al cartellisme, produint més de 1.000 cartells durant els seus 40 anys de carrera, tot i que també va realitzar petites estàtues caricaturesques i va projectar cartrons de tapisseria.

Pel seu caràcter de comunicació de masses, el cartell havia de complir, amb una simplicitat suggeridora i original, una característica essencial: connectar ràpidament amb el públic. Va ser un gran mitjà de comunicació a partir del segle xix, quan la litografia va permetre que es perfeccionés i es desenvolupés amb plenitud, passant a ser policromat i de grandària superior.

A finals de segle xix els cartells destacaven per la seva gran qualitat, ja que s’hi dedicaven els millors artistes de l’època. Era el moment de Jules Chéret, Honoré-Victorin Daumier, Édouard Manet, etc. Tot i que en destaca un nom per sobre de tots: Henri Marie de Toulouse-Lautrec, l’obra cartellista del qual sorprèn pel seu colorit, força i modernitat.

La història de la publicitat gràfica va molt lligada al cartell, ja que aquest era un dels suports més utilitzats en l’acció publicitària.

Leonetto Cappiello
Cartell modernista de Leonetto Cappiello. Imatge: Cartells catalans. El modernisme, Grup Enciclopèdia. Pàg 422

Cappiello i el naixement de la publicitat

El segle xix havia estat el moment real d’inici de la publicitat, com a cultura de la imatge i de la paraula, fetes servir amb finalitat persuasiva. Els precedents d’activitat comunicativa semblant, que havien existit fins al segle xviii, no tenien res a veure amb la publicitat, tal com la coneixem des del segle xix.

Al segle xix va ocórrer, doncs, que les necessitats de la indústria i el comerç en creixement es van unir a les noves possibilitats que oferia l’evolució de les arts gràfiques, i això va facilitar el desenvolupament de la publicitat.

Ja en el segle xx els corrents fauvistes, cubistes, abstractes o superrealistes també van influir en les creacions cartellistes. Va ser en aquest context quan, a França, va destacar l’obra de Cappiello, que s’havia establert a París el 1898, i que l’any 1900 ja va realitzar anuncis per al Folies-Bergère.

Cappiello també va dibuixar els cartells d’anuncis de diversos productes catalans, com l’Aigua de Vilajuïga o l’Anís Infernal.

La presència de l’obra de Cappiello en els anuncis de productes catalans no agradava a tothom. Eugeni d’Ors va mostrar el seu disgust, comentant que els considerava «una cosa molt dolenta».

Altres obres cartellistes de Cappiello són els anuncis d’El Gramophone, «la millor màquina parlant», aparegut a La Veu de Catalunya l’any 1905, el dels Pianos Ortiz & Cussó, que encapçala aquest article i mostra una rotunda dona pianista, publicat en el Butlletí de la Societat d’Atracció de Forasters, o el de la marca Cinzano, l’any 1910. Leonetto Cappiello va morir a Grasse, a la Provença francesa, l’any 1942.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?