Apunts d'art

L’artista Joan Pere Viladecans i la literatura

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Joan Pere Viladecans i el món literari

Joan Pere Viladecans i Lozano (Barcelona, 5 de gener del 1948) és un artista autodidacte. Conegut sobretot per la seva obra com a pintor, s’interessa especialment per la relació entre l’home, la natura, l’ecologia, la vida urbana i les noves tecnologies.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

En aquest article parlarem sobre la seva vinculació amb el món literari i comentarem dues obres il·lustrades per l’artista i publicades per Grup Enciclopèdia: Sinera (2012) i Salveu-me la mirada (2016).

Joan Pere Viladecans ha publicat articles sobre art als mitjans de comunicació i ha col·laborat amb algun dels membres de la poesia jove dels anys setanta i vuitanta. Entre altres treballs, ha il·lustrat l’edició dels contes d’Edgar Allan Poe publicats per Cercle de Lectors l’any 2004. Tal com explica el mateix Joan Pere Viladecans en una entrevista per al Grup Enciclopèdia:

“Tenia una influència molt més directa de la poesia que de la pintura. Llegia molta poesia. La meva àvia em va regalar Romancero gitano, d’Editorial Losada, una edició mítica que aquí estava prohibida, i vaig llegir una antologia d’Espriu. També anava molt a les matinals del Palau de la Música, m’agradava molt la música clàssica. I quan vaig tenir el primer tocadiscos, que en aquell moment era una cosa molt precària, treballava o dibuixava escoltant música”.

A continuació comentarem dues obres il·lustrades per l’artista i publicades per Grup Enciclopèdia: Sinera (2012) i Salveu-me la mirada (2016).

Sinera (2012)

Amb motiu del centenari del seu naixement, Grup Enciclopèdia va homenatjar l’escriptor  Salvador Espriu amb la publicació de l’obra Sinera (Arenys a la inversa), il·lustrada per Joan Pere Viladecans.

Espriu era un gran aficionat als anagrames i va inventar aquest topònim, que es converteix en llegenda i en mite literari en la seva obra. Per a l’escriptor, Sinera era tant la “petita pàtria” de la seva infància i dels seus avantpassats com l’antítesi de la realitat política, social i cultural que va provocar la Guerra Civil.

En aquesta obra de col·leccionista, Joan Pere Viladecans interpreta els poemes, la prosa i el teatre d’Espriu a través de les seves il·lustracions.

Joan Pere Viladecans treballant en la creació de Sinera. Imatge: Gran Enciclopèdia Catalana
Il·lustració de Sinera, Joan Pere Viladecans, 2012: Imatge: Joan Pere Viladecans

Salveu-me la mirada (2016)

Salveu-me la mirada és una edició de bibliòfil del Grup Enciclopèdia que reuneix l’obra de  Miquel Martí i Pol i la creació artística de Joan Pere Viladecans.

Aquesta extensa selecció de poemes de Martí i Pol repassa la seva trajectòria, marcada especialment pel seu origen, el seu entorn i la malaltia que va condicionar la seva vida a partir del 1970.

Àlex Broch ha seleccionat i presentat aquesta antologia, que ha suggerit a Joan Pere Viladecans 17 obres reproduïdes en format de tríptic, un gravat original i sis guardes per a cadascuna de les carpetes.

Tal com explica l’artista al vídeo reportatge sobre la seva obra, Salveu-me la mirada és una obra molt global en la qual les diferents il·lustracions estan vinculades entre si, ja que la seva finalitat és més la d’acompanyar els textos que no pas il·lustrar-los. Viladecans va voler plasmar l’esperit i l’atmosfera de Martí i Pol i, per tal d’aconseguir-ho, es va centrar en els tres pilars de la seva creació poètica: el poble, la consciència i el desig de donar veu a la classe treballadora. Així, per exemple, l’òxid és un element estètic present en aquesta edició de bibliòfil perquè també ho va ser en la vida de Martí i Pol, a la fàbrica, per exemple.

Quadern 2, tríptic 2, Salveu-me la mirada, Joan Pere Viladecans, 2016. Imatge: Pàgina web Joan Pere Viladecans

Si vols sentir l’autor parlant sobre la seva vida i obra, fes clic aquí.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?