La vida i la fi, el que és bell i el que és lleig, la sensualitat i l’erotisme són alguns dels temes que es reflecteixen a les obres de Takato Yamamoto, la majoria involucrades amb l’art heisei. En aquest article volem fer una introducció a la seva obra, tan interessant com peculiar i fosca.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’art heisei

La paraula heisei significa “aconseguint la pau” i fa referència a l’era japonesa que va començar l’any 1989 amb l’emperador Akihito i que va culminar el 2019, deixant pas a una nova era anomenada Reiwa, liderada pel seu fill, l’emperador Naruhito.

A l’era Heisei es mesclaven diversos elements, com la moda, les arts i la música. Va destacar el desenvolupament accelerat de la joventut japonesa, així com l’ús d’una vestimenta extravagant. En general, l’art d’aquesta època es basa en la relació de l’ésser humà amb la natura, la senzillesa i els elements decoratius.

L’obra de Takato Yamamoto

En aquest període es troba l’obra de Takato Yamamoto, cartellista i il·lustrador japonès nascut a Akita l’any 1960. Les seves il·lustracions reflecteixen una mescla de l’època Ukiyo, l’art europeu de finals del segle XIX i l’art o esteticisme heisei, anteriorment mencionat. És considerat un gran dibuixant de la cultura Ukiyo-e Pop.

takato yamamoto
Secret traces of night, Takato Yamamoto, 2005

Els seus dibuixos també formen part del grup d’oposició anomenat Ero-guro, que sorgeix com a conseqüència dels prejudicis de la cultura del Japó. Les seves característiques principals són els elements eròtics, grotescos i absurds.

L’art de Yamamoto és molt específic: involucra la bellesa de la figura femenina, colors tènues i contrastats amb tons foscos, rostres infantilitzats i elements simbòlics de l’erotisme i el terror. A més a més, mostra escenaris en què combina les contrarietats d’una societat abatuda.

Les il·lustracions de Yamamoto tenen els elements següents:

  • Amor
  • Foscor
  • Innocència
  • Malson
  • Culpa

Tècnica de Takato Yamamoto

  La tècnica de gravat que utilitza a les seves obres s’anomena ukiyo-e, també coneguda com a estampa japonesa. En aquesta tècnica, el procés d’impressió es fa amb diversos colors, es destaquen els tons suaus i es dona protagonisme al color blau. També mescla altres tècniques, com l’acrílic i l’oli.

Als dibuixos de Yamamoto es pot observar un fons fosc amb colors gelats i personatges que mantenen una postura tenebrosa i alhora delicada, com si es tractés de persones de porcellana: un treball amb un resultat desconcertant.

takato yamamoto
Grotesque, Takato Yamamoto, 2005

Les creacions de Yamamoto tenen un relat intens i brinden a l’espectador una doble imaginació. Indiscutiblement, és un reflex de la civilització japonesa turmentada i malalta, secrets, emocions i aquelles experiències humanes que no són públiques. Malgrat el seu talent, aquest artista ha estat vetat per la comunitat occidental.

L’obra de Yamamoto és considerada una cosa inhumana i alhora realitat molt abstracta de les vivències actuals de la societat japonesa: contrarietats reals en la humanitat.

Imaginar el Japó, potència mundial, com un país on predominen l’opressió i la foscor a través de les creacions de Yamamoto és innegablement una comparació de la crisi humanitària que, de manera molt oculta, es viu a qualsevol lloc del món.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?