Apunts d'art

«La vocació de Sant Mateu»: una història capturada en un instant

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La vocació de Sant Mateu (1601) és una coneguda obra de Michelangelo Merisi da Caravaggio, el pintor llombard que va anar sempre a contracorrent i no va deixar indiferent ningú del seu voltant, tant en la seva carrera artística com en la vida personal.

ENC - CAT - Text - Pintores

Emmarcada dins del cicle La vida de Sant Mateu, un conjunt de tres frescos encara avui presents a la capella Contarelli de l’església romana de San Luigi dei Francesi, La vocació de Sant Mateu és una mostra molt interessant de la capacitat de Caravaggio per capturar històries. Les històries representades pel pintor es caracteritzen per la temàtica religiosa, i un naturalisme i un tractament de la llum molt representatius.

La vocació de Sant Mateu

Capella Contarelli de l’església romana de San Luigi dei Francesi

La recerca de la veritat

Encara que Caravaggio es va formar al taller manierista de Simone Peterzano a Milà, aviat es va rebel·lar contra aquella estètica aristocràtica, idealista i que col·locava l’home al centre de l’univers. Era la manifestació plàstica de la Contrareforma italiana. No obstant això, Caravaggio va voler anar més enllà de la ideologia i del mite, i volia fer servir la seva obra per mirar de trobar el realisme i la veritat.

Per això mateix, els models que va fer servir per a les seves obres eren gent de poble, persones amb trets corrents que no reforçaven la visió idealitzada de l’estètica del moment. Aquest tractament va ser especialment polèmic en les obres de caràcter religiós, com La vocació de Sant Mateu, ja que s’allunyava del tot de la ideologia de la Contrareforma.

El realisme, o naturalisme, de Caravaggio, però, no es basa en copiar la natura i prou. En la seva recerca de la veritat, l’artista va aconseguir pintar històries des de l’estaticisme. Es va enfrontar a aquest repte majúscul en el cicle de La vida de Sant Mateu. Només amb la captura de tres instants de L’evangeli segons Sant Mateu, Caravaggio explica una història sencera.

Una escena en un instant

La vocació de Sant Mateu explica el moment en el qual Mateu, que es troba en una taverna amb un grup de persones, és cridat per Jesús a l’apostolat. És una escena que sembla suspesa en el temps, però la seva intensitat narrativa permet seguir el fil de la historia, per d’aquesta manera entendre la seqüència que la precedeix.

La vocació de Sant Mateu

La vocació de Sant Mateu. Font: Caravaggio.org

Levi, el nom que sant Mateu tenia abans de ser apòstol, és a la taverna, al costat dels seus assistents, comptant la recaptació d’impostos. A l’esquerra del quadre hi ha dos homes que compten monedes i que ni tan sols se n’han adonat de la presència de Jesús, acompanyat per sant Pere. A l’altre extrem, hi ha uns altres dos assistents més joves que miren a Jesús i a sant Pere amb recel. Mateu, al centre, s’assenyala a si mateix amb aire de sorpresa al comprendre que és a ell al que han vingut a buscar.

L’element dramàtic de la llum

La llum és, gairebé, un personatge més de la història. Entra per l’extrem superior dret d’una manera gens realista, però reforça la posició del braç de Jesús, apuntant directament a la cara de Mateu. Els que se n’adonen de la presència de Jesús i de sant Pere estan il·luminats, mentre que els que segueixen amb la mirada posada en els diners, resten a la penombra. El caràcter narratiu de la llum és una de les principals característiques de l’obra de Caravaggio i va tenir una gran influència en els pintors barrocs que el van succeir.

Aquesta tècnica, que seria anomenada a posteriori caravaggisme, és la mostra que, per a l’artista llombard, la veritat no passava per ser una còpia de la natura. Caravaggio jugava amb els diferents elements de l’obra, com la llum, per contraposar el valor moral de la pràctica a la conceptualització i la idealització de la teoria. A La vocació de Sant Mateu, el pintor captura l’essència de la història perquè pugui ser sotmesa a judici.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?