Apunts d'art

La vida de Picasso: el seu art a través de les dones

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

De la mateixa manera que passa amb una infinitat d’artistes reconeguts, l’obra de Pablo Picasso (1881, Màlaga – 1973, Mougins) està estretament lligada a la seva vida personal. Durant els seus 92 anys de vida va desenvolupar una obra extensa, que serviria en part com a mirall de la seva intensa biografia i del seu món interior. En aquest article us proposem conèixer algunes de les dones més importants de la vida del pintor, que van exercir el paper de musa i van ser font d’inspiració per a l’obra de l’artista, però que també van ser les seves amants, parelles i companyes de camí.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Fernande Olivier (1881-1966)

Nascuda Amélie Lang, es va casar molt jove i, intentant fugir d’una tortuosa relació, es va rebatejar com a Fernande Olivier. Els anys de Picasso amb Olivier se situen a principis del segle XX. Eren veïns al barri parisenc de Montmartre i es van conèixer perquè ella treballava com a model per a diferents pintors. Podem reconèixer-la en el retrat Fernande amb mantellina negra (1905-1906).

Olivier va acompanyar Picasso a Horta de Sant Joan durant les seves investigacions sobre el cubisme.

Eva Gouel (1885-1915)

Picasso va cultivar el cubisme analític i sintètic i, mentre encara convivia amb Olivier, va començar una relació amb Marcelle Humbert, amiga de la parella i que Picasso va batejar amb el nom d’Eva Gouel, la primera dona.

L’any 1914 va esclatar la guerra, i Eva Gouel va morir a l’hospital, suposadament de tuberculosi.

Eva Gouel
Fotografia d’Eva Gouel i l’obra Ma Jolie (Picasso, 1911-1912)

Podem observar Eva Gouel com la protagonista d’aquest retrat cubista. A la part inferior de l’obra s’hi llegeix el nom amb què l’artista s’adreçava a ella: “Ma jolie”.

Olga Khokhlova (1891- 1955)

L’obra Retrat d’Olga en una butaca (Picasso, 1918) i fotografia d’Olga Khokhlova

Durant la dècada del 1910, Picasso va assolir un gran èxit professional. Tot i que va començar relacions amb Gaby Depeyre i Irène Lagut, que no van prosperar, finalment va conèixer Olga Khokhlova, filla d’un coronel de l’armada imperial russa i ballarina al ballet de Parade. En aquells anys, l’obra de Picasso Picasso s’acostava al classicisme. El juliol del 1918, la parella va contreure matrimoni i el febrer del 1921 va néixer el seu primer fill: Paulo.

El gener del 1927 Picasso va conèixer la jove Marie-Thérèse Walter. El maig del 1929 va plasmar el distanciament amb la seva muller, Olga Khokhlova, pintant-la com un monstre deformat de colors estridents a l’obra Gran nu sobre butaca vermella.

Gran nu sobre butaca vermella (Picasso, 1929)

Marie-Thérèse Walter (1909 – 1977)

Walter i Picasso es van conèixer quan ella tenia 17 anys i ell, 46. Ella era una gran aficionada a l’esport i treballava com a monitora en un campament juvenil. En paraules de Victoria Combalia a l’obra Las mujeres de Picasso, publicada l’any 2003, Walter era “un cant a la sensualitat: és tota roses, verds, turqueses, grocs i liles; són els que expressen millor l’erotisme i la carnalitat del cos femení”.

Walter i Picasso es van conèixer quan ella tenia 17 anys i ell, 46. Ella era una gran aficionada a l’esport i treballava com a monitora en un campament juvenil. En paraules de Victoria Combalia a l’obra Las mujeres de Picasso, publicada l’any 2003, Walter era “un cant a la sensualitat: és tota roses, verds, turqueses, grocs i liles; són els que expressen millor l’erotisme i la carnalitat del cos femení”.

Dona nua a la butaca vermella (Picasso, 1932)

La seva filla Maya va néixer l’any 1935.

Fotografia de Marie-Thérèse Walter i la seva filla Maya

Dora Maar (1907-1997)

Dora Maar i Picasso es van conèixer al mític cafè Les Deux Magots de París l’any 1936. Ell tenia 55 anys, i Maar, 29, i ja comptava amb una carrera consagrada en el món de la fotografia surrealista.

Maar era fervent tant des del punt de vista personal com polític. Amb l’esclat de la Guerra Civil Espanyola, el compromís polític dels dos personatges es va accentuar. Ella seria l’encarregada de fotografiar el procés de creació del Guernica, un dels quadres més famosos del segle XX.

La dona que plora (Picasso, 1936-37)

Maar ha passat a la història per ser “la dona que plora” a la sèrie homònima de Picasso, en la qual l’artista utilitza colors estridents com el vermell, el groc, el blau, el taronja, el verd o el marró.

Françoise Gilot (1921)

Picasso i Françoise Gilot es van conèixer la primavera del 1943, quan ell tenia 61 anys i ella, 21. En aquell moment, la carrera artística de la jove tot just començava.

L’any 1947, Gilot va donar a llum a Claude i, l’any 1949, a Paloma. Així, Picasso va iniciar una nova etapa familiar que va quedar plasmada en la seva obra.

Maternitat sobre fons blanc (Picasso, 1953)

Picasso i Gilot van conviure fins al 1953, any en què Gilot va decidir marxar amb els seus fills per continuar la seva vida i la seva carrera artística, que desenvoluparia entre França i Nova York, ciutat on encara exerceix d’artista i crítica d’art als seus 98 anys.

Jacqueline Roque (1927-1986)

Picasso va conèixer la ceramista Jacqueline Roque a la petita botiga on ella treballava. Quan Françoise Gilot el va abandonar, Jacqueline es va instal·lar a casa seva amb l’objectiu de cuidar-lo. Ella es va convertir en la dona que el va acompanyar els últims vint anys de la seva vida, fins al 1973.

Jacqueline Roque i Pablo Picasso

En aquesta etapa, el pintor va reinterpretar quadres famosos com Las meninas. 

Retrat de Jaqueline amb les mans creuades (Picasso, 1954)

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?