El Temple Expiatori de la Sagrada Família és un dels edificis religiosos més emblemàtics de Barcelona. Aquest projecte modernista de gran magnitud és possiblement l’obra mestra d’Antoni Gaudí. Cada any atreu milions d’experts i de turistes de tot el món. Amb la contribució solidària de la població, es va posar la primera pedra el 19 de març de 1882, i, des d’aleshores, ha passat per les mans de diferents generacions d’arquitectes, fins a l’actualitat.
Situada al carrer Mallorca, hi haurà l’entrada principal de la basílica, la façana de la Glòria, que encara s’està construint. En aquest post et fem una breu introducció sobre una de les parts més significatives d’aquesta obra central del modernisme i de la història de l’art.
Índex de Continguts
Pòrtic i escalinata
Gaudí tenia pensat construir unes escalinates per sobre del carrer, on els ciutadans podrien passar per sota mitjançant un túnel, que simularia l’infern. No obstant això, a causa dels problemes que podria causar als edificis de l’entorn, és possible que no es pugui dur a terme. Un cop superats els esglaons, es podrà veure un conjunt de monuments i de simbologia cristiana entorn de l’apocalipsi i el foc que va guiar el poble escollit.
L’entrada al pòrtic estarà coberta per representacions sobre diversos oficis d’artesania i set columnes dedicades als set pecats capitals, els dons de l’Esperit Sant i les seves virtuts. Les portes de bronze, fetes per l’escultor Josep Maria Subirachs, representen un dels sagraments. La porta principal té incrustades, al centre, les primeres paraules del parenostre en català i, al seu voltant, la mateixa oració en cinquanta idiomes diferents, juntament amb les lletres A i G en els poms, en homenatge a Antoni Gaudí.
Capelles laterals: la Penitència i el Baptisteri
Les portes del Baptisme i de la Penitència (el sagrament de la confessió) coincideixen amb les dues capelles laterals, la primera de les quals serà el Baptisteri de la Sagrada Família. Aquestes dues estructures seguiran el mateix patró arquitectònic que les altres capelles, amb dos cercles de columnes i un conjunt de contraforts al voltant. No obstant això, la longitud de les dues serà diferent. A diferència del Baptisteri, la capella de la Penitència no tindrà una forma el·líptica. A més a més, posseirà una alçada lleugerament inferior, d’uns 38 metres, però amb un espai més ampli a la base.
A l’interior del Baptisteri, la pila baptismal estarà lleugerament enfonsada i tindrà tres esglaons per baixar, a l’estil dels antics baptisteris cristians. D’altra banda, els finestrals ovalats facilitaran l’entrada de llum natural per als creients.
Torres i iconografia
La iconografia de la façana de la Glòria tracta sobre el destí de l’home. Per això, fa referència a la mort, a l’apocalipsi, a l’infern i al regne celestial. Entre les figures que hi podrem veure destaquen Adam i Eva, l’Arca de Noè, la Mare de Déu i Jesús al Judici Final. Aquesta simbologia serveix també com a metàfora del camí que ha de recórrer l’ésser humà al llarg de la seva vida.
A l’interior de la façana hi ha, majestuosament, una escultura del patró de Catalunya, Sant Jordi, també de Subirachs. D’altra banda, a l’exterior, sobre les columnes principals, s’hi construiran una sèrie de núvols amb el Credo de Nicea.
D’aquest costat de l’edifici, les torres icòniques de la Sagrada Família encara estan per construir, però segons els plànols de Gaudí seran les més altes, amb excepció de la torre central. S’hi podran veure representats sant Pau i els apòstols sant Jaume, sant Pere i sant Andreu.
Esperem que aquest article t’hagi agradat i que hagis descobert una nova faceta de la Sagrada Família.
Cap comentari
Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.
Deixa un comentari