Apunts d'art

La Ricarda d’Antoni Bonet, una icona de l’arquitectura catalana moderna

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La Ricarda (1953-1962), coneguda també com a Casa Gomis, és una de les obres més significatives de l’arquitecte Antoni Bonet. Es tracta d’una vil·la situada en un paratge natural al bell mig del delta del Llobregat, a la localitat del Prat de Llobregat. A continuació, t’expliquem quina va ser la font d’inspiració per realitzar aquest projecte i les peculiaritats arquitectòniques d’aquest habitatge unifamiliar.

La casa la Ricarda
Vista exterior de La Ricarda. Imatge: Ajuntament del Prat de Llobregat via revista Ad

Antoni Bonet, l’arquitectura de la Segona República i Le Corbusier

Antoni Bonet es va formar i va dur a terme alguns dels seus primers treballs a l’estudi professional de Josep Lluís Sert i Josep Torres Clavé a Barcelona. Dues dècades després, el mateix Sert va ser qui li va traslladar l’encàrrec de la família Gomis-Bertrand per construir la casa La Ricarda.

ENC - CAT - Text - Quiz

La seva primera època com a arquitecte a la Ciutat Comtal va coincidir amb el desenvolupament del moviment arquitectònic GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), que va ser clau en la producció arquitectònica de la Segona República Espanyola. En concret, el 1935, Bonet va tenir l’oportunitat de col·laborar en el pla d’urbanització de la ciutat de Barcelona, entre altres encàrrecs.

Bonet va ser un dels participants de l’IV Congrés Internacional d’Arquitectura Moderna (CIAM) que va tenir lloc durant una travessa en vaixell de Marsella a Atenes a bord del Patris II, en el qual es van establir les bases del nou urbanisme racionalista.

Quan va acabar el congrés, a Espanya va esclatar la Guerra Civil, de manera que l’arquitecte català va decidir quedar-se a treballar al despatx del famós arquitecte Le Corbusier, a París. Va ser allà on va començar a dissenyar cases basades en l’ús de la volta catalana i en mètodes constructius funcionals i econòmics, com és el cas de les Cases Jaoul, situades a Neuilly-sur-Seine.

Posteriorment, Antoni Bonet es va exiliar a l’Argentina i va seguir investigant la construcció de cases cel·lulars cobertes amb volta catalana. Quan li va arribar l’encàrrec de la casa La Ricarda, ja havia treballat en aquest tipus de construccions, especialment a la Casa Berlingieri, situada a Punta Ballena (Uruguai).

La casa La Ricarda o Casa Gomis, obra representativa del racionalisme català

La casa la Ricarda va ser dissenyada i construïda entre 1953 i 1962. Es tracta d’una casa d’una sola planta coberta en la seva totalitat per voltes catalanes. La distribució dels espais està dividida en pavellons. Entre els quals hi ha espais buits que li atorguen un gran potencial arquitectònic. Els porxos, amb el mateix tipus de volta que les habitacions, uneixen els espais d’ús domèstic, i la llum entra a través d’aquestes unions.

La Ricarda Bonet
Vista d’un dels sostres de volta catalana de La Ricarda. Imatge: Joies de l’arquitectura catalana contemporània d’Enciclopèdia Catalana

A diferència d’altres construccions, la coberta exterior imita la forma ondulada de les voltes, que se separen de l’interior per una cambra d’aire. Els ràfecs, per la seva banda, actuen com a elements d’unió entre les voltes, reben i condueixen les aigües fluvials i recullen les persianes verticals.

La Ricarda Bonet
Vista d’un dels sostres de volta catalana de La Ricarda. Imatge: Joies de l’arquitectura catalana contemporània d’Enciclopèdia Catalana

La relació espacial és un altre dels aspectes més característics de La Ricarda: les dimensions dels costats del mòdul són molt superiors respecte l’alçada de l’edifici, que sempre és la mateixa en totes les voltes. Aquesta combinació entre el pla i l’ondulat atorga a la casa una gran serenitat horitzontal.

La Ricarda, d’habitatge a centre cultural

La casa la Ricarda és, sobretot, un espai que va ser concebut per viure-hi. Com que el matrimoni Gomis-Bertrand era aficionat a la música, quan Bonet va dur a terme el disseny hi va incloure una gran sala on es poguessin celebrar concerts. Quan la casa es va inaugurar, l’estada comptava amb un gran piano de mitja cua Bechstein. El matrimoni Gomis-Bertrand va convertir aquest espai en un centre de trobada per als cercles culturals de l’època. De fet, durant un temps, La Ricarda va ser la seu del grup cultural anomenat Club Cobalto 49.

Entre els molts esdeveniments que organitzava el matrimoni, es van dur a terme concerts i representacions protagonitzades pel poeta i dramaturg Joan Brossa el compositor Josep M. Mestres i Quadreny, entre molts altres artistes.

La Ricarda és un dels habitatges unifamiliars més significatius de l’arquitectura moderna que, fins i tot, va rebre un premi FAD d’Arquitectura i Interiorisme al millor edifici construït a l’àrea metropolitana de Barcelona entre 1958 i 1978. Si vols seguir coneixent les obres més representatives de l’arquitectura catalana, t’animem a descobrir el llibre Joies de l’arquitectura catalana contemporània d’Enciclopèdia Catalana.

ENC - CAT - Post - Quiz

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?