Apunts d'art

La quotidianitat innovadora de Vella fregint ous de Velázquez

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Velázquez encara no havia fet els vint anys quan va pintar Vella fregint ous (1618), una de les seves obres més conegudes. L’artista més reconegut del Barroc espanyol i pintor de Las Meninas (1656), entre moltes altres obres, començava molt aviat la carrera artística a la ciutat de Sevilla, on va néixer, exhibint una mirada privilegiada per trobar la bellesa en la quotidianitat.

Vieja friendo huevos Velázquez

Vella fregint ous. Font: National Galleries of Scotland

Els inicis de l’artista

Velázquez es va formar a Sevilla, al taller del pintor Francisco Pacheco, on va ingressar als deu anys. El 1617 va aprovar l’examen del gremi de pintors i va obrir el seu propi taller. 

ENC - CAT - Text - Pintores

Va ser durant la producció d’aquesta època quan va començar a mostrar una gran sensibilitat pel tractament del clarobscur i la representació objectiva de la realitat.

Tant Vella fregint ous com L’aiguader de Sevilla (1620) comparteixen aquestes característiques i formen part d’una fructífera sèrie de natures mortes. Aquest gènere, que en l’època no gaudia de gaire popularitat en el món de l’art, va ser conreat per Velázquez que el va dignificar i va demostrar la seva vàlua per retratar, de manera naturalista, la vida del seu voltant.

Un dia a la cuina

Vella fregint ous és una obra que mostra una escena quotidiana en una cuina. La protagonitza una dona d’edat avançada, vestida amb un mocador i vestits humils, envoltada d’estris representats amb detalls molt precisos. La dona subjecta un ou en una mà i un cullerot de fusta a l’altra, i està fent més ous ferrats a la cassola que té al davant. Té la mirada perduda i es troba com suspesa en l’instant en el qual Velázquez la caça al vol.

L’altre personatge de l’obra és un noi jove que porta un meló sota el braç dret i subjecta una ampolla amb la mà esquerra. Al trobar-se en un pla més allunyat que el de la centralitat de l’escena, ocupada per la dona i la cassola, el noi sembla com si sortís de la penombra de l’estança i en la seva cara es mostra un joc d’ombres molt treballat. De la mateixa manera que la dona, també sembla estar suspès en el temps, amb un aspecte seriós i digne.

Amb l’exemple de la representació del noi, de l’estança fosca i dels objectes que completen l’escena, com el cistell de vímet penjat a la paret o els cullerots metàl·lics lligats a la columna de fusta, Velázquez demostra el seu talent amb la tècnica del clarobscur, popularitzada per Caravaggio. L’artista fa servir una gamma cromàtica limitada basada en ocres, de la mateixa manera que va usar en altres obres de la mateixa època, com Jesús amb Marta i Maria (1618).

Vieja friendo huevos Velázquez

Detall de la cara il·luminada del noi, que destaca entre la penombra de l’estància. Font: National Galleries of Scotland

Fascinació per la quotidianitat

Amb les seves natures mortes i les representacions d’escenes de taverna o de la mateixa Vella fregint ous, l’artista barroc demostra el seu desig per representar, amb la màxima objectivitat possible, la quotidianitat, tot el que és domèstic, fins i tot, mundà. L’obra no mostra cap escena extraordinària, però tanmateix es caracteritza per una gran bellesa i expressivitat, i mostra una tècnica del tenebrisme molt treballada.

El jove Velázquez, en lloc de representar membres de la noblesa o de l’Església, cerca inspiració en la vida de les persones més humils de la societat de l’època. No només innova amb el seu tracte naturalista de les escenes quotidianes, sinó també ho fa amb el fet de donar protagonisme a una cuinera. Des d’un punt de vista de gènere, representar una dona gran i treballadora també vol dir que dignifica moltes altres dones com la protagonista, gairebé sempre relegades a la invisibilitat.

Vella fregint ous és un testimoni històric de la vida a principis del segle xvii, una vida sense esplendors ni riqueses, on l’artista sevillà va saber trobar i expressar dignitat i bellesa.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?