La representació de la Mare de Déu com a tron de l’infant Jesús és un dels tipus iconogràfics més representats de l’Edat Mitjana, especialment en el període de transició de l’estil romànic al gòtic. A continuació, et parlarem de les característiques d’aquest tipus de representacions a partir de l’exemple de la Mare de déu de Ger, una de les imatges romàniques més ben conservades i més conegudes d’aquesta època a Catalunya.

verge romànica
Mare de Déu de Ger, segona mitat del s. xii. Imatge: Museu Nacional d’Art de Catalunya

La marededeu romànica com a seu de saviesa o sedes sapientiae

La devoció mariana apareix a finals del s. xi i coincideix amb el desenvolupament de l’art romànic, que els monestirs cistercencs, entre d’altres, s’encarreguen de fomentar. Les primeres representacions de marededeus romàniques són de tipus sedes sapientiae o seu de la saviesa, de tradició bizantina. En aquestes representacions, la Verge es mostra com el tron de Déu.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

La devoció mariana apareix a finals del s. xi i coincideix amb el desenvolupament de l’art romànic, que els monestirs cistercencs, entre d’altres, s’encarreguen de fomentar. Les primeres representacions de marededeus romàniques són de tipus sedes sapientiae o seu de la saviesa, de tradició bizantina. En aquestes representacions, la Verge es mostra com el tron de Déu. En aquest tipus d’escultures, on és freqüent l’ús de fusta policromada, les Verges fan la funció de seu o tron de l’infant Jesús. La figura de Jesús, representat com un nen, és considerada com la segona persona de la Santíssima Trinitat, la suprema saviesa. D’aquí ve el nom de sedes sapientiae. Normalment, Jesús apareix beneint amb la mà dreta i, amb l’esquerra, subjecta els evangelis o una bola en representació del món.

La postura de Maria i Jesús és totalment frontal, amb la mirada cap a l’espectador: no hi ha cap tipus d’interacció entre les dues figures. Els braços de Maria no subjecten ni toquen Jesús: l’emmarquen.

La Mare de Déu de Ger, un gran exemple de marededeu romànica

A Catalunya s’han conservat moltes talles de l’època romànica de la Mare de Déu amb el nen Jesús, fruit de la gran devoció mariana d’aquest període. La Mare de Déu de Ger és una obra de la segona meitat de s. xii que està formada per dues figures: la Verge i el nen, representats de manera rígida i frontal, asseguts de cara a l’espectador.

Maria apareix representada com a tron de la saviesa o sedes sapientiae. Té el nen Jesús assegut a la falda, que beneeix amb la mà dreta i sosté un llibre a l’esquerra. Antigament, les dues figures portaven una corona que representava la reialesa. Aquesta característica s’associa a la idea que Jesucrist pertany a la nissaga del rei David, que podem llegir a l’Antic Testament.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?