Apunts d'art

«La joia de viure» de Matisse, una pintura polèmica

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Estem davant d’un gran quadre, i no només en sentit pictòric, també per qüestions físiques: té unes mides de 176,5 x 240,7 cm. Sense cap mena de dubte, La joia de viure, de Matisse, va representar tot un esdeveniment per al modernisme europeu. La paleta de colors triada per l’artista, la distorsió anatòmica i les diverses escales usades van provocar, en el públic, una autèntica sorpresa. En aquest article analitzem La joia de viure, de Matisse, i la polèmica que va provocar.

La joia de viure, de Matisse: obra sensual i controvertida

La joia de viure de Matisse desprèn sensualitat pels quatre costats. L’obra mostra una gran quantitat de figures, setze exactament, que, en un entorn natural, ballen i toquen diversos instruments.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Henri Matisse va representar aquestes figures en postures diferents i es va basar en estils variats per crear-les, fet que converteix aquesta obra en una mostra de senyals culturals diverses.

L’erotisme de l’obra ve donat, en bona part, per la força rítmica que li dóna la línia arabesca, que recorre tota l’obra, envoltant les figures que la componen. És l’evolució d’aquesta línia arabesca la que insinua el desenvolupament temporal de l’obra, en una mena d’analogia amb el poder evocador de la música, present en el quadre a través dels instruments que algunes figures toquen i dels balls d’altres protagonistes.

En La joia de viure de Matisse també hi destaquen diverses discordances en l’estructura pictòrica, com les incongruències en la mida de les figures, la perspectiva i del punt de vista.

l'alegria de viure matisse
La joia de viure, Henri Matisse, 1905-1906. Imatge: The Barnes Foundation

La reacció del públic

Matisse va exhibir La joia de viure per primera vegada al Salon des Indépendants, a París, entre el 20 de març i el 20 d’abril de 1906. I el públic no es va quedar indiferent. No tant pel tema, com per la realització: les diverses escales utilitzades, la distorsió de les figures i els vistosos colors utilitzats.

Aquesta barreja de recursos va fer que l’obra es valorés com a monstruosa, perquè les seves incongruències estilístiques posaven en qüestió el dogma clàssic que s’ensenyava a l’École des Beaux-Arts de París. Matisse, doncs, va voler provocar presentant La joia de viure al Salon des Indépendants.

L’obra va ser adquirida per Leo i Gertrude Stein els quals, quan va concloure el saló, la van exhibir al seu apartament, on els seus visitants podien admirar-la. Entre aquests visitants hi havia Picasso que, impactat davant l’obra, va iniciar la seva rivalitat amb Matisse.

La joia de viure de Matisse: anàlisi de l’obra

Bona part de l’efecte que crea La joia de viure en l’espectador es deu a la força centrífuga de la composició. La clau d’aquesta força resideix en l’anell central, que mostra un grup de figures ballant i el seu caràcter hipnòtic és innegable. El moviment giratori d’aquest anell central fa que la mirada de l’espectador es dispersi, desplaçant-se per la resta de l’obra.

A més a més de tot aquest moviment, a La joia de viure, de Matisse, també destaquen la unió dels plans de color, que s’entremesclen amb el fullatge; la línia sinuosa que puja cap al cel des de la mà d’una de les figures situades a l’esquerra, i els halos que destaquen a les dues figures centrals.

La joia de viure és un quadre, però reuneix moltes característiques pròpies d’un mural, com la lluminositat i el fet que es basi en la transparència de la capa de pintura. En algunes zones la pintura es dilueix i s’aplica com una capa fina, provocant que en alguns llocs, fins i tot, es vegi la imprimació blanca. En altres zones, en canvi, els colors són més espessos i opacs.

Pel que fa a les figures, aquestes estan pintades sense modelar amb colors, tons plans de rosa, groc i verd, purs amb efecte mat.

Esperem que aquest article sobre La joia de viure de Matisse, hagi servit per apropar-te una mica més a l’obra d’aquest genial artista modernista europeu.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?