L’obra del pintor Toulouse-Lautrec està íntimament lligada al cabaret Moulin-Rouge. L’artista era un habitual de la nit parisenca i sobretot d’aquesta sala de festes, que ja des de la seva inauguració es va convertir en un referent de la seva vida. En aquest post t’expliquem la curiosa relació entre Toulouse-Lautrec i el Moulin-Rouge, i la influència que va tenir aquest lloc en l’obra de l’artista.
Índex de Continguts
Toulouse Lautrec Moulin Rouge
Henri Marie de Toulouse-Lautrec, nascut el 1864, patia una malaltia congènita que en l’adolescència li va causar fractures als ossos de les dues cames. Això el va obligar a fer llit durant llargs períodes de temps, durant els quals no podia realitzar gairebé cap activitat física. Per culpa d’això, el jove Toulouse-Lautrec es va submergir en la pintura i el dibuix com a alternativa.
De fet, els problemes de salut van provocar que el creixement de les seves cames s’aturés precoçment, per la qual cosa, tot i que el seu tronc era de mida normal, les seves cames eren molt curtes. Aquest fet li dificultava la mobilitat i el va convertir en una persona baixa i deforme, i aquest fet va ser un element determinant en la seva vida.
L’any 1884 Toulouse-Lautrec es va traslladar a viure al barri bohemi de Montmartre, de París. Allà es va endinsar en la vida nocturna, intensa i decadent, on coincidia amb una gran varietat de gent, des d’artistes fins a obrers, passant per persones riques que acostumaven a freqüentar aquella zona de nit.
Era una època de grans canvis, tant a nivell social com cultural, polític i industrial, i a nivell artístic van néixer diversos moviments innovadors que van transformar l’escenari cultural parisenc.
En l’agitació del moment, l’estil de Toulouse-Lautrec oscil·lava entre el realisme mordaç i la sàtira, caracteritzant-se per ser capaç de retratar els personatges més coneguts de la nit parisenca de finals del segle xix.

La vida nocturna de Montmartre
Només un any més tard, el 1885, Toulouse-Lautrec ja era el pintor de la llibertina vida nocturna de Montmartre. Era un habitual dels cabarets i en les seves obres apareixien els clients de les sales de festa i dels bordells.
En les seves creacions va immortalitzar tant les alegres i desenfrenades activitats festives de les classes altes, com les vides desgraciades d’aquelles persones de classe baixa que treballaven en aquests locals.
En aquest context va obrir les portes, el 1889, el Moulin-Rouge, i aleshores es va iniciar la relació entre Toulouse-Lautrec i el Moulin-Rouge. L’artista anava cada tarda a veure l’espectacle del famós cabaret, i va ser allà on va conèixer la que seria la seva musa, Louise Weber, sobrenomenada La Goluda («la golafre») per la seva gana voraç, a taula i a la vida. La Goluda sobresortia de les altres ballarines ballant el cancan, un ball que la societat «decent» de l’època considerava inadequat.
En aquell moment el Moulin-Rouge ja havia passat a formar part de la vida de Toulouse-Lautrec, i viceversa. L’artista s’asseia cada tarda en una taula d’un racó del cabaret, amb una copa d’absenta, i es dedicava a dibuixar ballarines i clients.
Toulouse-Lautrec s’havia convertit en un testimoni excepcional de la vida que transcorria entre les parets del local. Els ballarins van arribar, fins i tot, a considerar-lo la seva «mascota» i a anomenar-lo «el petit!».

Cartells del Moulin Rouge
El 1891 Toulouse-Lautrec va dibuixar el primer cartell publicitari del Moulin-Rouge, que segueix essent la imatge més coneguda del cabaret parisenc arreu del món. De fet, en aquells anys, l’artista va realitzar diversos cartells publicitaris que van impulsar la litografia publicitària a nivell d’art.
En els seus cartells apareixien els diversos personatges que sovintejaven la nit del Moulin-Rouge i s’hi reflectien la màgia i la malenconia de barri i dels seus incondicionals.
La relació entre Toulouse-Lautrec i el Moulin-Rouge també va quedar immortalitzada en els diversos quadres que l’artista va ambientar a la nit del famós cabaret, com La Quadrille au Moulin-Rouge, de l’any 1892, La Goulue et sa soeur, també del 1892 i La Goulue, de 1894, entre molts altres.
El 1899, els seus problemes d’alcoholisme i la sífilis que patia van provocar que durant uns mesos ingressés en un asil prop de París. Poc després de sortir-ne, va tornar a beure i el 1901 va patir un ictus i va morir, dos mesos abans de fer els 37 anys.
Esperem que aquest article sobre la relació entre Toulouse-Lautrec i el Moulin-Rouge t’hagi resultat interessant. Com has pogut comprovar, va ser apassionada i va omplir la vida d’aquest magnífic artista, que estava condicionada pels seus problemes de salut.
Cap comentari
Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.
Deixa un comentari