Apunts d'art

«La guerra infinita»: les fotografies d’Antoni Campañà al Museu Nacional d’Art de Catalunya

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El Museu Nacional d’Art de Catalunya presenta, fins al proper 18 de juliol, La guerra infinita, una exposició de les fotografies d’Antoni Campañà, que inclouen imatges de la Guerra Civil Espanyola que el fotògraf va amagar i la seva família no va trobar fins l’any 2018. En aquest post t’expliquem més coses sobre aquesta interessant exposició que no et pots perdre.

La guerra infinita, una mostra històrica

L’exposició del Museu Nacional d’Art de Catalunya mostra diferents aspectes de l’obra del fotògraf Antoni Campañà, centrant-se sobretot en les fotografies que va fer durant la Guerra Civil Espanyola, i que la seva família va trobar, per casualitat, l’any 2018.

la guerra infinita
Saqueig de les oficines de la Italia-Cosulich-Lloyd Triestino, Barcelona, 1936. Antoni Campañà. Imatge: Museu Nacional d’Art de Catalunya

Es tracta de centenars d’imatges inèdites, moltes de les quals ni el mateix fotògraf va arribar a positivar mai, d’una gran importància històrica i i de qualitat artística. 

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Quan es va acabar la guerra, Campañà les va amagar en diverses caixes vermelles i, després del seu descobriment, han passat a formar part del patrimoni fotogràfic del país, mostrant la complexitat del moment, sense cap mena d’autocensura ni concessions.

la guerra infinita
Barricada. Carrer de l’Hospital, Barcelona, 25 de juliol de 1936, Antoni Campañà. Imatge: Museu Nacional d’Art de Catalunya 

Campañà va fer més de 5.000 fotografies durant la Guerra Civil Espanyola, en les quals va retratar escenes de la vida quotidiana, des de les milicianes fins als refugiats que van arribar de Màlaga, el gener de 1937, passant pels menjadors populars i les ruïnes dels bombardejos, o l’enterrament de Durruti i l’exhibició de les mòmies de les monges de les Saleses, al passeig de Sant Joan.

la guerra infinita
Exhibició de les mòmies de les monges, convent de les Saleses. Passeig de Sant Joan, Barcelona, juliol de 1936, Antoni Campañà. Imatge: Museu Nacional d’Art de Catalunya

Campañà també va retratar la retirada de l’exèrcit republicà i les desfilades franquistes, al final de la guerra, just abans de decidir amagar les fotografies. Tot va passar per davant dels ulls de Campañà, que ho va immortalitzar amb les seves fotografies, intentant superar el dolor a través de l’objectiu de la càmera.

L’estil d’Antoni Campañà

Campañà és un dels grans noms de la fotografia catalana i espanyola del segle xx. La seva obra ja era present al Museu Nacional d’Art de Catalunya com un dels representants del pictorialisme català, essent un dels fotògrafs pictorialistes més premiats del món. El pictorialisme és una tendència fotogràfica caracteritzada per l’ús de la fotografia com a recurs expressiu i per un llenguatge amb continguts i punts de vista anàlegs als de l’art realista.

Va formar part dels corrents estètics de l’avantguarda europea, amb un estil basat en el contrast i en l’ús de les diagonals, els enquadraments agosarats i els picats.

Aquesta mirada personal es va mantenir durant la Guerra Civil Espanyola, encara que la cruesa del moment va fer que aquestes fotografies fossin més directes i ràpides que les de l’etapa pictorialista, anterior a la guerra.

Aquesta època anterior també està recollida a l’exposició La guerra infinita, a través de l’important dipòsit de 63 fotografies que la família ha fet al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Durant la postguerra, període que també es mostra a l’exposició, Campañà es va dedicar a plasmar temes relacionats amb els esports, a més a més de paisatges i diverses escenes de la modernitat que va arribar al país anys més tard.

L’obra d’Antoni Campañà és un reflex de moments clau del segle xx, diversos i impactants, que l’exposició La guerra infinita mostra en la seva globalitat. No deixis passar l’ocasió d’acostar-te a aquesta interessant presentació que t’espera al Museu Nacional d’Art de Catalunya fins el proper 18 de juliol.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?