Apunts d'art

«La gran odalisca»: la polèmica obra mestra de Dominique Ingres

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Al Saló de París de 1819 un quadre va acaparar tota l’atenció i va generar una polèmica enorme en la qual va participar tot França. El quadre de Dominique Ingres, La gran odalisca (1814), també anomenat Una odalisca, va ser acusat d’obscè per la crítica pel fet de mostrar una dona nua sensualment estirada en un harem. Altres persones, però, van saber valorar l’exquisidesa de l’obra i, fins i tot, el rei Lluís XVIII va voler comprar-la.

la gran odalisca
La gran odalisca, Jean-Auguste-Dominique Ingres, 1814. Imatge: Musée du Louvre

Una personalitat de prestigi

Jean-Auguste-Dominique Ingres (1780-1867) va ser un artista amb gran influència en el Romanticisme europeu, a més a més de tenir un pes important en la societat francesa d’aquella època, com demostren els seus anys com a senador. No obstant això, la seva carrera artística no va ser un camí de roses, pel fet que les seves obres no sempre van encaixar en la sensibilitat de la crítica contemporània.

ENC - CAT - Text - Pintores

Nascut a la vila occitana de Montalban, Ingres es va formar a Tolosa en art i música. El 1801 va guanyar el seu primer premi important, el Prix de Rome, amb la tela Els ambaixadors d’Agamèmnon. En aquell període ja exhibia la seva tècnica neoclàssica precisa, inspirada en l’art antic grec i romà, una sensibilitat que mai abandonaria per complet. La fama del premi el va portar a retratar a Napoleó Bonaparte com a primer cònsol, i a poder marxar cap a Roma el 1806.

la gran odalisca
Bonaparte, primer cònsol, Jean-Auguste-Dominique Ingres, 1804. Imatge: Wikimedia Commons

No obstant això, els quadres que va pintar a la capital italiana, com Banyista d’esquena (1808) i Júpiter i Tetis (1811) no van ser ben acollits per la crítica francesa. La gran odalisca, doncs, va tenir una sort semblant, malgrat que el gran enrenou que va causar va ajudar a fer que l’obra encara fos més coneguda.

A les dècades de 1820 i 1830 va alternar la seva residència entre Itàlia i París, i va tenir algun altre desengany per la mala acceptació d’altres obres seves. Finalment, però, es va reconèixer el seu grandíssim talent i va ser acollit triomfalment a París el 1841, on va ser elegit president de l’École des Beaux-Arts. Els seus anys com a senador van significar la culminació d’un estil a cavall entre el neoclassicisme i el Romanticisme, un mite de perfecció i equilibri.

L’escàndol de l’odalisca

La conegudíssima obra La gran odalisca va ser encarregada pel matrimoni Murat, per al seu palau de Nàpols. El quadre mostra una dona nua i d’esquena, mostrant, només, tres quartes parts de la seva cara i amb un turbant lligat al clatell. L’odalisca està mig reclinada en un llit blau i envoltada d’atractives teles de seda i pells, així com detalls d’una joieria luxosa i altres complements.

La mirada captivadora de la model i la sensualitat de les seves formes van causar un gran impacte al Saló de París de 1819, on Ingres va exposar l’obra després de recuperar-la. No era habitual, en l’època, l’exhibició de la nuesa, especialment si no tenia una justificació temàtica en l’obra. L’evident component sexual de l’escena va escandalitzar la crítica, que es va burlar del quadre i li va buscar defectes en l’anatomia de la model.

la gran odalisca
La gran odalisca, Jean-Auguste-Dominique Ingres, 1814. Imatge: Musée du Louvre

El debat va ser tan intens que el mateix rei Lluís XVIII va acudir al Saló per poder veure el quadre, i va quedar enamorat de l’odalisca, fins al punt que va voler comprar l’obra, malgrat que un ric banquer se li va avançar. Els partidaris de l’obra d’Ingres van ser, clarament, uns visionaris, i és que el valor artístic de La gran odalisca ha resultat ser incontestable per la seva gran influència en el moviment del Romanticisme, per la seva temàtica orientalista i per haver-se convertit en un exemple iconogràfic de la bellesa.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?