Apunts d'art

La firma de Picasso en desenes de poemes inèdits

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

És probable que pensis en Picasso i t’imaginis el Guernica o Les senyoretes d’Avinyó, però l’artista es guardava una faceta interessant i no tan coneguda. La signatura de Picasso també es troba en desenes de poemes. Fa poc s’ha descobert l’obra literària de Picasso, amb un caràcter molt personal i que guarda una estreta relació amb la seva musa Dora Maar. En aquest article t’expliquem més aspectes sobre aquest tema.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Picasso i la seva desconeguda faceta de poeta

Pablo Picasso sempre va tenir per les lletres una afició molt recognoscible: fins i tot deia que era un poeta esgarriat. En moltes de les seves obres ha utilitzat les lletres com a mitjà d’expressió, encara que sempre serà recordat per la seva faceta de pintor, ja que és la que l’ha fet universalment reconegut. Ell mateix va dir: “Es pot escriure una pintura amb paraules igual que es poden pintar les sensacions en un poema”.

Si bé és cert que Picasso no té una col·lecció de llibres i poesies molt extensa, cal destacar el lligam que la seva obra ha tingut sempre amb l’art d’escriure. Amb 12 anys va elaborar uns petits diaris per a la seva família, la qual cosa va revelar un interès prematur per l’escriptura.

1935, l’inici de la firma de Picasso a les lletres

L’any 1935 és un any important en la vida de Picasso. En l’àmbit personal, se succeeixen un seguit d’esdeveniments importants que marcaran la seva trajectòria:

  • La ruptura amb qui havia estat la seva dona des del 1918, Olga Khokhlova.
  • L’inici de la seva amistat amb Paul Éluard.
  • La publicació de l’article d’André Breton titulat “Picasso poète” a la revista Cahiers d’Art, on Breton consagra Picasso com a escriptor.

Pot ser que aquests fets fossin detonants de la proliferació de poemes; es coneixen una trentena de poemes escrits a partir del 1936, en plena crisi vital. Comença a escriure en castellà, de manera dilatada i sense cap signe de puntuació, una sèrie d’escrits que ocupen més de 30 pàgines.

2 de juliol de 1938

gota a gota vivaz muere el azul pálido entre las garras del verde almendra en la escala del rosa

En aquests escrits parla de l’escriptura com a procés i de diversos dels seus temes preferits: l’amor, els toros, el menjar i el temps. Escriu utilitzant diferents recursos literaris, com poemes riu o en bucle, en variacions, poemes rizomàtics o més clàssics, amb rimes i estrofes.

La Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial

Com en molts artistes de l’època, la Guerra Civil espanyola va marcar un abans i un després en la seva vida. A més, és en aquesta època quan coneix Dora Maar: una persona molt influent en Picasso, que a més va corregir i va conservar diversos dels seus poemes. Gràcies a aquest fet podem veure’ls i llegir-los durant aquests dies. Durant els anys de la guerra, Dora Maar és la musa de Picasso, i l’inspira en la creació de diferents obres, entre les quals figuren dibuixos, quadres i pomes.

La Segona Guerra Mundial també fa que l’artista escrigui poemes i manuscrits.

Tot i que els poemes que porten la firma de Picasso es compten per desenes i són una quantitat mínima comparant-ho amb la seva obra plàstica, és indubtable que les lletres sempre van acompanyar la vida del cèlebre pintor.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?