Apunts d'art

La decoració a la Catalunya romana: Sant Honorat i Avinyó

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

L’imperi Romà es va estendre per tres continents i en tots deixà la seva empremta. Aquesta expansió va comportar la fusió de diferents civilitzacions com la grega, la mesopotàmica i l’egípcia, fet que va crear una mescla de cultures en una de sola. Això pot apreciar-se en molts aspectes de la societat romana, des dels més visibles, com l’arquitectura, el sistema d’organització política o la religió, fins a d’altres de més senzills (però no per això menys presents en el dia a dia dels seus ciutadans), com la roba, la música, l’alimentació i la decoració romana.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Totes les ciutats, tant les ja existents com les que els romans van crear durant la seva expansió, van adoptar la cultura de l’imperi i es van convertir en centres de desenvolupament del mode de vida romà. L’art i la decoració romans han estat objecte d’estudi al llarg de la història per la seva bellesa, elegància i poder.

En aquest article parlarem sobre l’estil decoratiu dels nuclis urbans romans. En concret, de dues domus (habitatges unifamiliars) de la Barcelona romana.

La decoració a la Catalunya romana

Les ciutats ubicades als nuclis costaners són les més riques pel que fa a la decoració. Només algunes dels voltants de la ciutat de Tarragona presenten un conjunt unitari i consistent. De fet, tot i que s’han localitzat construccions romanes arreu del territori català, la gran majoria estan situades a Tarragona.

Si vols més informació sobre la decoració romana de les vil·les, fes clic a L’escultura romana ideal, els retrats i la decoració de les vil·les.

La decoració romana a Barcelona: les domus de Sant Honorat i Avinyó

Com afirma Carme Miró, responsable del Pla Bàrcino del Servei d’Arqueologia de Barcelona, a National Geographic, tot el que avui és Barcelona es deu a la ciutat romana. “No sabem per què, però August va fundar una colònia aquí i el temps li ha donat la raó”, comenta.

A Barcelona hi ha dues domus romanes, als carrers de Sant Honorat i Avinyó, que van pertànyer a personatges importants de la Barcelona romana. La domus d’Avinyó (s. I dC) destaca pel ric conjunt de pintures de sostre i paret. El conjunt pictòric de la imatge estava situat al sostre del cubiculum, una habitació destinada a rebre convidats i clients i que s’utilitzava també per mantenir-hi relacions sexuals.

Conjunt pictòric al sostre del  cubiculum de la domus d’Avinyó

La casa del carrer de Sant Honorat segueix un esquema clàssic i s’organitza al voltant d’un peristylum, un pati porticat que permetia l’entrada de la llum i una correcta ventilació de l’habitatge, i que, a més a més, s’utilitzava com a espai d’oci. A les habitacions s’hi poden veure restes de mosaics policroms geomètrics i de pintures, elements que mostren l’estatus social dels propietaris. A més a més de la domus, trobem diversos locals comercials del segle IV.

Mosaics policromats geomètrics de la domus d’Avinyó

Actualment, el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) fa visites guiades conjuntes a totes dues domus. Si vols més informació sobre aquests habitatges romans o saber com visitar-los, fes clic aquí.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?