Apunts d'art

La cartoixa d’Escaladei: visita obligada al Priorat

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

A la comarca del Priorat es poden visitar les ruïnes de la cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, que va ser la primera cartoixa que es va construir a la península. La seva ubicació, als peus de la serra de Montsant, es va triar per ser el lloc on, segons la llegenda, un pastor va somiar amb uns àngels que pujaven al cel per una escala: la Scala Dei, l’escala cap a Déu. En aquest post t’expliquem com pots visitar les restes de la cartoixa d’Escaladei.

La història de la cartoixa d’Escaladei

La cartoixa d’Escaladei es va fundar l’any 1163 com a part de la colonització i la cristianització de Catalunya. El rei Alfons I el Cast va realitzar la petició, i el lloc que es va triar va ser la vall d’Oliver, al costat de la serra de Montsant, on la llegenda situa l’Escaladei, l’escala cap a Déu.

ENC - CAT - Text - Pintores

Durant gairebé 700 anys d’història, fins el 1835, la cartoixa d’Escaladei va viure períodes de gran esplendor. Els monjos de l’orde dels cartoixans van poblar camps, construir molins i van difondre el conreu de la vinya que, amb l’oli, es van convertir en els elements dinamitzadors de l’economia de la comarca.

escala dei
La cartoixa d’Escaladei. Imatge: Turisme Priorat

El prior de la comunitat exercia justícia i tenia la categofria d’alcalde dels pobles de la zona, centre de l’actual comarca del Priorat, que rep el nom precisament com a conseqüència del poder que tenia el prior del monestir.

Aquests pobles del centre de la comarca, on el prior exercia el seu poder, són els que, pràcticament de manera exacta, avui dia conformen la Denominació d’Origen Qualificada Priorat.

El monestir va viure la seva major esplendor entre el segle xvi —essent uns dels focus d’entrada a Catalunya del Renaixementi el segle xviii.

Quan el 1835 es va produir la coneguda desamortització de Mendizábal, una expropiació de béns i terres de l’església, els monjos, del que havia estat un dels monestirs medievals més importants de Catalunya, van haver d’abandonar-lo.

Com a conseqüència de la fugida dels monjos, la cartoixa, en només dos anys, va quedar reduïda a enderrocs, després de patir múltiples saquejos.

Què cal visitar a la cartoixa d’Escaladei?

Actualment, es poden visitar les ruïnes del conjunt cartoixà d’Escaladei, del qual se’n conserven les estructures.

La possibilitat de recórrer els tres claustres, l’església i el refectori, a més a més de descobrir una cel·la reconstruïda fins al detall més ínfim, converteixen la cartoixa d’Escaladei en una de les visites obligades per a aquelles persones que vulguin endinsar-se en els orígens de la comarca del Priorat.

És possible visitar la cartoixa d’Escaladei mitjançant una visita guiada i també es poden concertar visites per a grups.

A més a més, pensant en les famílies, s’organitzen diverses activitats per descobrir la cartoixa de manera lúdica. Per la seva banda, els estudiants tenen l’oportunitat de conèixer com era la vida a la cartoixa, seguint algun dels itineraris que hi ha a la seva disposició.

Trobaràs detalls sobre els preus i els horaris de visita actualitzats aquí. Esperem que aquest post sobre la cartoixa d’Escaladei t’hagi fet venir ganes de visitar aquest fantàstic exemple d’arquitectura medieval, així com la interessant comarca que l’acull.

ENC - CAT - Text - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?