Apunts d'art

Jujol i Sant Joan Despí: itinerari modernista

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

L’obra arquitectònica de Josep Maria Jujol destaca per la seva originalitat, que va treballar en tota mena de tipologies arquitectòniques, essent la gran pluralitat de registres una de les característiques clau de la seva obra. La relació de Jujol amb Sant Joan Despí es va iniciar amb la construcció de Torre de la Creu, una torre d’estiueig, a la qual van seguir moltes altres creacions interessants, que et mostrarem en aquest itinerari Jujol a Sant Joan Despí.

Jujol i Sant Joan Despí: una relació estreta

A més a més de ser arquitecte, Josep Maria Jujol, nascut a Tarragona el 1879, va fer d’escultor, decorador, dibuixant, pintor, dissenyador de mobles i de paviments ceràmics i, fins i tot, de làpides sepulcrals.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

La seva obra, estretament relacionada amb les formes de la natura, mostra el seu domini sobre l’arquitectura, a l’aplicar tècniques com l’esgrafiat, la pintura, l’escultura i el trencadís, entre d’altres.

A Sant Joan Despí es poden visitar alguns dels exemples més destacats de l’arquitectura de Josep Maria Jujol, que va arribar a col·laborar amb Gaudí a la Casa Batlló, la Pedrera, el Park Güell, la Sagrada Família i la Colònia Güell.

La relació de Jujol amb el municipi, que va començar amb la construcció de la Torre de la Creu, va ser molt fructífera, arribant a ser l’arquitecte municipal. L’itinerari per les obres de Josep Maria Jujol a Sant Joan Despí permet observar de prop la imaginació desbordant d’aquest gran arquitecte, l’art del qual naixia de la natura.

Jujol a Sant Joan Despí: l’itinerari

Torre de la Creu (1913-1916)

Situada al passeig de Canalies, 14, aquesta torre d’estiueig va ser la primera construcció de Jujol a Sant Joan Despí. Va ser un encàrrec de Josefa Romeu i està formada per cinc cilindres. És un edifici sense limitacions estilístiques que va suposar tot un impacte visual per a la societat.

Can Negre (1915-1930)

Situat a la plaça de Catalunya, s/núm., aquest és un dels símbols jujolians de Sant Joan Despí per excel·lència, tot i no ser un edifici de nova planta de l’arquitecte, sinó que va ser una adaptació d’una antiga masia del segle xvii per convertir-la en la casa d’estiueig del propietari, Pere Negre.

En aquest cas, Jujol va construir una gran façana amb esgrafiats en lloança a la Mare de Déu i una carrossa a la part central. Del seu interior en destaquen l’escala i la capella.

Torre Jujol (1932)

Al carrer Jacint Verdaguer, 31, Jujol es va construir aquesta casa, per controlar des d’aquí les seves obres a la població. Es tracta de dos habitatges, amb planta amb forma de «L», decorats amb esgrafiats del color favorit de Jujol, el blauet. Sobre la porta hi ha la inscripció «Déu hi sia» que mostra el sentit religiós de la personalitat de Jujol.

Casa Serra-Xaus (1921)

Aquest és l’edifici de formes més modernes de l’obra de Jujol a Sant Joan Despí. És al carrer Jacint Verdaguer, 29. Hi dominen les línies rectes i la decoració està basada en esgrafiats blaus i vermells. Hi destaquen, també, les parelles d’ànecs, a la part superior de les finestres.

Casa Rovira (1926)

Situat al carrer Jacint Verdaguer, 27. En aquest cas, Jujol va dissenyar una façana dedicada a sant Antoni Abat, amb esgrafiats dedicats al camp i a la fruita. Hi destaquen la datació («Anno domini 1926») i que la signatura de Jujol va acompanyada de l’anagrama «ARQ» (arquitecte).

Església parroquial de Sant Joan Despí (1944)

Es troba a la Plaça de l’Església, 1. El simbolisme, la decoració colorista i les formes naturals són la base de l’obra religiosa de Josep Maria Jujol. El seu treball a l’església de Sant Joan Baptista mostra inscripcions, com les frases bíbliques a les trones, vitralls amb representacions eucarístiques i un sagrari amb rerefons franciscà, entre altres exemples de pintura, a més a més d’escultura en ferro.

Porta del taller del manyà Josep Oliver (1889-1966)

jujol sant joan despi
Imatge: Fem Turisme

Al carrer de les Torres, 12, hi ha la porta del taller del manyà Josep Oliver, que va treballar amb Jujol. La porta és una bona mostra de la influència que Jujol va tenir entre els artesans amb els quals treballava. Un paó i una serp, que serveix de nansa de la porta, formen el motiu principal de la decoració.

Com has pogut comprovar, l’obra de Jujol a Sant Joan Despí és destacada i val la pena acostar-s’hi per admirar-la. Esperem que aquest itinerari hagi despertat la teva curiositat i t’animis a conèixer personalment aquest valuós patrimoni arquitectònic.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?