Apunts d'art

Joan Miró i Joan Gardy Artigas: escultura, ceràmica i art universal

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Hom coneix l’estreta relació, tant professional com d’amistat, entre Joan Miró, el ceramista i crític d’art Josep Llorens Artigas i el seu fill, Joan Llorens i Gardy, ceramista i escultor i més conegut com a Gardy Artigas. Tots tres van fer obres de manera conjunta i, després de la mort de Josep Llorens Artigas, Miró i Gardy Artigas van continuar col·laborant en la creació de diverses obres escultòriques.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Vida de Joan Gardy Artigas

Joan Gardy Artigas va seguir els passos del seu pare en el món de l’escultura. Primer es va formar a l’École du Louvre, juntament amb artistes com Chagall, Braque i Giacometti. L’any 1959 va obrir un taller de ceràmica a París. Va col·laborar amb Joan Miró des de l’adolescència, per la relació que Miró tenia amb el seu pare.

Fins als anys noranta, Gardy Artigas va viure a París, i va exposar en galeries de la ciutat, com la galeria Maeght, però també a Zuric i a Barcelona. També es va estar uns anys al Japó, a causa del seu interès per la ceràmica nipona.

Obres de Joan Miró i Joan Gardy Artigas que has de conèixer

Juntament amb Joan Miró, Gardy Artigas va fer escultures públiques arreu del món. Alguna de les seves obres més conegudes són els murals ubicats a l’edifici de la Unesco, a París; a la Universitat Harvard; a l’aeroport de Barcelona; al Palau de Congressos de Madrid, i a l’edifici del Coderch, a la Via Augusta de Barcelona. A continuació analitzem algunes de les col·laboracions més destacades de Joan Gardy Artigas i Joan Miró:

Museu Wilhelm-Hack de Ludwigshafen

El Museu Wilhelm-Hack té una de les obres més grans creades pels dos artistes: un mural de 7.200 rajoles de ceràmica, amb una amplada de 55 metres i una alçada de 10 metres. Aquest mural s’ha convertit en l’emblema del museu Wilhelm-Hack, ubicat a Ludwigshafen.

Tot va sorgir per un defecte en la construcció del museu, que es va haver d’elevar quatre metres més del previst. Per això, l’any 1970 la institució va demanar a Miró que fes una obra d’art per a la façana exterior del museu.

Així, Joan Miró i el ceramista Joan Gardy Artigas van dissenyar aquest revestiment ceràmic per a la façana del museu. Les rajoles es van elaborar en uns forns de cocció creats especialment per a l’ocasió a la localitat catalana de Gallifa, i es van traslladar posteriorment a Ludwigshafen el novembre del 1979. El mural es va completar a finals d’aquell mateix any.

Joan Gardy Artigas
Mural museu Wilhelm-Hack, Joan Miró i Joan Gardy Artigas, 1979

Dona i ocell

L’any 1983, poc abans de la seva mort, Miró va veure com quedava inaugurada la seva gegant escultura Dona i ocell, de 21 metres d’alçada, al parc que porta el nom de l’artista a Barcelona, el Parc Joan Miró.

L’escultura fa referència a la feminitat. El títol original de la peça era Dona-bolet amb barret de lluna. Efectivament, un barret i una mitja lluna coronen la figura femenina. Recorrent a l’univers iconogràfic de Miró, aquesta és una manera amb què l’artista representava els ocells, que simbolitzen la connexió entre la terra i el cel.

Gardy Artigas és el responsable de la ceràmica en tonalitats grogues, vermelles, verdes i blaves en forma de mosaic.

Joan Gardy Artigas
Dona i ocell, Joan Miró i Joan Gardy Artigas, 1983

Mural del MNAC

Des de l’any 2013, al vestíbul del primer pis del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), hi trobem un mural de ceràmica fet per Miró i Joan Gardy Artigas l’any 1978. La peça estava ubicada al vestíbul del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, antiga seu d’IBM, a la Via Augusta, i va ser cedida per la conselleria al MNAC.

Miró i Gardy Artigas van crear un gran mural (2,80 x 8,72 m) amb 406 rajoles de gres refractari. Sobre un fons blanc cru, Miró va dibuixar figures amb colors vius (blau, vermell, verd i groc) marcades per línies gruixudes de color negre.

Joan Gardy Artigas
Mural del MNAC, Joan Miró i Joan Gardy Artigas, 1978 Font: www.museunacional.cat

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?