Índex de Continguts

Joan Miró

Joan Miró (Barcelona, 1893 – Palma, 1983) va néixer en un barri d’oficis antics i botigues vuitcentistes que van despertar-li el gust per la cultura popular i per la saviesa artesana.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’any 1911, l’artista va passar una llarga temporada a la casa familiar de Mont-roig del Camp per recuperar-se d’una malaltia. Aquesta estada va ajudar-lo a orientar definitivament la seva vocació artística i va influir en bona part de la seva obra. Per a ell, Mont-roig era la terra on arrelar-se.

Joan Miró: autoretrats

Juntament amb una altra versió del 1919, l’Autoretrat del 1917 és l’únic autoretrat de joventut de Miró. Durant aquests anys, el pintor va fer ús de colors intensos que ens recorden la influència de l’expressionisme i el fauvisme en la seva obra.

Autoretrat, Joan Miró, 1917. Imatge: Park West Gallery

Durant els anys de la Guerra Civil Espanyola, Miró va retratar la seva inquietud, i les seves obres d’aquella època traspuen un dramatisme intens. Aquests quadres són el resultat de mesos d’estudi davant del mirall.

En aquesta obra, l’artista utilitza la tècnica mixta de l’oli i el llapis, que afegeix un efecte transparent al quadre i hi aporta una atmosfera sobrenatural. A través de la pell del rostre del pintor, podem apreciar la seva tensió anímica i mental.

Autoretrat, Joan Miró, 1937. Imatge: Museu d’Art Modern de Nova York

Retrat II és una obra que es caracteritza per la monumentalitat, la severitat i la rigidesa, i que contrasta amb les primeres creacions de l’artista. Al quadre s’hi pot apreciar el llenguatge mironià després de la seva etapa d’acostament al surrealisme. La seva presència resulta impactant.

Retrat II, Joan Miró, 1938. Imatge: Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia

L’any 1960, l’artista elabora una nova reproducció de l’obra Autoretrat, del 1937. En aquesta versió, Miró fa servir un dibuix molt intens, de traç infantil, gruixut i ràpid, i utilitza colors molt diluïts. El seu rostre, que és particular, concret i identificable, es converteix en un personatge genèric i universal gràcies a l’ús de les formes bàsiques.

L’obra mostra dues cares: el turment, la inquietud i la introversió del Miró dels anys de la tragèdia bèl·lica i, sobre aquesta faceta, un Miró nou, irònic amb ell mateix, irregular, contradictori i amb un xic d’humor.

Autoretrat, Joan Miró, 1937/1960. Imatge: Fundació Joan Miró

Si vols conèixer altres disciplines artístiques cultivades per l’artista, com l’escultura, fes clic aquí.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?