Apunts d'art

Joan Colom, el fotògraf de la vida als carrers de Barcelona

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Joan Colom va ser un fotògraf que va dedicar la seva feina a capturar la vida als carrers i va serconsiderat com un dels revolucionaris de la fotografia del segle xx. Segueix llegint aquestes línies i coneixeràs la vida i l’obra d’aquest artista que va aconseguir mostrar, a través de la fotografia, com era de gran i diversa la societat barcelonina.

La vida del fotògraf Joan Colom

Joan Colom Altemir a néixer el 1921 a Barcelona. Durant l’adolescència va atendre el negoci familiar, dedicat a la floristeria. Durant aquell temps, va desenvolupar el gust pel dibuix i es va involucrar com a cartellista de la pantalla gran: el cinema.

No va ser fins al 1955, coincidint amb el seu casament, que no va adonar-se de la inquietud que sentia per la fotografia. El 1957 va entrar a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya (AFC), on va aprendre les bases i les tècniques de l’art de capturar imatges. Va guanyar, a més a més, alguns concursos fotogràfics; però, va descobrir que, respecte la fotografia, podia aportar moltes coses més.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

El 1958 Colom va descobrir que la seva vocació fotogràfica era capturar la vida als carrers, activitat a la qual va dedicar bona part de la seva trajectòria.

Algunes participacions, premis i/o col·laboracions destacables d’aquest artista són:

  • 1960: creació del grup fotogràfic El Mussol.
  • 1960: guanyador del 5è premi del certamen Negtor de Fotografía.
  • 1963: participació a l’exposició «Fotografía Española Actual».
  • 1982: participació a l’exposició «La Fotografia Catalana als anys 50-60».
  • 2005: Premi Nacional d’Arts Visuals.
  • 2005: Premi Ciutat de Barcelona d’Arts Plàstiques.
  • 2006: Creu de Sant Jordi.

Precursor del fotoperiodisme, Colom no era conscient de la classe de fotografia social que creava en aquell moment, i és que, recordant la seva frase “jo faig el carrer”, pretenia ser testimoni d’una època.

joan colom fotògraf
Sense títol, Joan Colom, 1960. Imatge: Museu Nacional d’Art de Catalunya

Les obres de Joan Colom

La trajectòria fotogràfica de Joan Colom pot resumir-se en diverses fotografies, per exemple, en la sèrie El Carrer, realitzada entre 1958 i 1960, on destaquen personatges protagonistes que són només ciutadans barcelonins que van fent la seva vida al carrer, pel Barri Xinès de Barcelona .

Les seves obres solen estar fetes de manera furtiva i en blanc i negre. Una forma de fer fotografies espontànies perquè els que hi apareixen no es col·loquin en posicions artificioses, sinó de la manera més natural possible.

Les models de les seves imatges són principalment dones, però el que Colom buscava quan fotografiava era captar l’essència del moment, la realitat d’una ciutat en una època històrica difícil, a mig camí entre la postguerra i els darrers anys de la dictadura. Cada persona, cada retrat, té una història.

joan colom fotògraf
Sense títol, Joan Colom, circa 1957. Imatge: Museu Nacional d’Art de Catalunya
joan colom fotògraf
El carrer, Joan Colom, 1960. Imatge: Museu Nacional d’Art de Catalunya

Les obres del fotògraf Joan Colom són un reflex dels carrers de Barcelona dels anys 1950 i 1960. El seu treball mostra la possibilitat de fer art al carrer. Joan Colom va morir el setembre del 2017.

Esperem que aquest article sobre Joan Colom, fotògraf barceloní, t’hagi acostat una mica més a la seva obra, que destaca per imatges fetes a la llum del dia pels carrers de Barcelona.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?