Apunts d'art

Joan Brossa: Cap de bou i altres poemes visuals

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Joan Brossa (1919-1998) va experimentar amb diverses disciplines artístiques, però la poesia i el teatre van ser, segurament, les que van acabar tenint una importància més remarcable al llarg de la seva trajectòria. Brossa era una persona molt creativa i curiosa, fet que el va portar, fins i tot, a participar en guions de pel·lícules. Les seves veritables passions van ser la poesia i el teatre: el seu domini absolut de l’oda, el sonet i la sextina es fan patents en la seva obra.

ENC - CAT -TEXT- Quiz art contemporani

Vida de Joan Brossa

El 1936, en plena Guerra Civil, Brossa va començar a fer els seus primers escrits, i el 1941 va escriure el seu primer llibre de sonets. Va conèixer diferents persones del món artístic, com Joan Miró (el seu màxim referent), Arnau Puig, Antoni Tàpies i Joan Ponç, amb els quals va crear un grup artístic l’any 1947: Dau al Set. També va treballar amb l’escultor Moisès Villèlia, el compositor Josep Maria Mestres i Quadreny i el poeta brasiler João Cabral de Melo, que va tenir una influència en la poesia de Brossa: la va fer més compromesa i més pròxima a les realitats socials.

La poesia escènica

Brossa considerava el teatre una extensió de la seva poesia, i viceversa. Per això, qualificava algunes de les seves obres de poesia escènica. Es tracta de peces breus que juguen amb la successió de tòpics o banalitats fora de context o utilitzades equívocament i amb una forma dialogada que accentua la ironia i la part més grotesca de les situacions. Se’l relacionava molt amb el teatre de l’absurd, que va néixer durant els anys 40 i 50.

Una poesia plena de referències a la visualitat

Des dels seus inicis, Brossa va experimentar, escriure i jugar amb la cal·ligrafia i les lletres de l’abecedari. Ja durant els anys 60 i 70 es concebran, i s’editaran posteriorment, els poemes visuals i objectes brossians més coneguts.

Cap de Bou, 1982

En aquest poema visual, Brossa juga amb la lletra A, per la qual tenia certa predilecció: la considerava l’entrada a la literatura i al llenguatge, perquè és la primera de l’abecedari. L’única cosa que va fer-ne va ser capgirar-la.

Amb aquest gest aparentment tan senzill volia representar el cap d’un bou o d’un toro.

joan brossa cap de bou
Cap de bou, Joan Brossa, 1982

Altres poemes visuals

Més enllà de Cap de bou, Brossa juga amb les lletres i amb la imatge en una gran quantitat de poemes visuals. Amb Che, en què homenatja el Che Guevara; amb Espanya, en què mostrava una carta del 9 de copes però on només n’apareixen 8, o amb Kembo, un rellotge amb múltiples agulles marcant diferents hores.

joan brossa cap de bou
Espanya, Joan Brossa, 1971

L’obra de Brossa és, en definitiva, molt extensa. Inclou des de múltiples llibres de poesia, passant per diferents obres de teatre, fins a escrits en revistes utilitzant el sonet com a forma de crítica.

ENC - CAT - POST - Quiz art contemporani

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?