Apunts d'art

Institut Pere Mata: l’hospital psiquiàtric modernista

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

L’Institut Pere Mata és un centre psiquiàtric situat a la ciutat de Reus,  al sud de Catalunya. El complex arquitectònic que l’acull va ser obra, majoritàriament, de Lluís Domènech i Montaner (1850-1923), un arquitecte modernista molt important que duria a terme projectes tan destacats com el Palau de la Música Catalana (1905-1908) i l’Hospital de Sant Pau (1902-1912) a Barcelona.

ENC - CAT - Text - Pintores

La construcció de l’Institut Pere Mata, que va començar el 1897, va suposar una fita en la modernització de les institucions sanitàries de l’època. A més a més, es va convertir en una de les edificacions més destacades de l’arquitectura modernista catalana.

Institut Pere Mata
Institut Pere Mata, Lluís Domènech i Montaner, 1897-1912. Imatge: Enciclopèdia.cat

El projecte de la burgesia reusenca

La ciutat de Reus, a finals del segle xix, era la segona ciutat de Catalunya en dimensions i importància econòmica. Gaudia, aleshores, d’un gran esplendor, gràcies a la preponderància de la indústria i el comerç, tant interior com amb l’estranger. Durant les últimes dècades del segle xix i les primeres del xx, la ciutat va viure una transformació urbanística: la pavimentació dels carrers i la instal·lació d’enllumenat públic, així com l’edificació de destacats edificis com la Casa Navàs (1901-1908) del mateix Domènech i Montaner, en són alguns exemples.

Institut Pere Mata
Casa Navàs, Lluís Domènech i Montaner, 1901-1908. Imatge: Reus Turisme

El metge Emili Briansó va ser l’impulsor de la construcció d’un nou manicomi per donar servei a Reus i a les comarques del sud de Catalunya. Briansó pretenia modernitzar la institució en substitució del vell sanatori de la ciutat, que no complia les necessitats terapèutiques ni higièniques del moment. És per això que, al costat d’altres destacats membres de la burgesia local, van establir les bases d’un ambiciós projecte que va ser encarregat a l’arquitecte barceloní Domènech i Montaner. L’any 1910 se’l va anomenar Pere Mata, en homenatge a qui va ser metge, escriptor i alcalde de Reus.

L’obra de Domènech i Montaner

Domènech i Montaner va projectar un complex arquitectònic imponent per a la construcció del manicomi, que complia tant amb els requeriments pràctics de centre com amb els paràmetres estètics del Modernisme. Situat als afores de Reus, en un entorn natural, el projecte constava d’onze pavellons on els pacients es separaven per tipus de malaltia, classe i sexe, a més a més d’edificis complementaris per a ús administratiu i religiós. El manicomi va començar a funcionar a partir del 1900 i es va acabar de construir el 1912, tot i que mai no s’han arribat a construir tots els pavellons projectats per Domènech i Montaner.

El complex gaudeix d’un important valor artístic i, fins avui, és considerada la mostra més emblemàtica del Modernisme reusenc. L’arquitecte barceloní va dissenyar unes edificacions que, al mateix temps que incorporaven totes les innovacions del camp sanitari, són d’una gran bellesa, unificades pel seu exterior en obra vista i amb cobertes amb teules àrabs i decoració amb ceràmica blanca i blava.

El pavelló més destacat és el dels Distingits, el qual acollia els pacients de classe alta, que compta amb una decoració interior esplèndida, típicament modernista, obra dels millors artesans de l’època. Aquest és l’únic pavelló que avui es pot visitar, i va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional el 2013.

Institut Pere Mata
Institut Pere Mata, Lluís Domènech i Montaner, 1897-1912. Imatge: Reus Turisme

Actualment

Actualment, l’Institut Pere Mata segueix funcionant com a hospital psiquiàtric. Ofereix una gran quantitat de serveis relacionats amb la salut mental a la població de Reus i al sud de Catalunya. Amb algunes ampliacions i amb l’excepció del pavelló dels Distingits, obert només per a finalitats culturals i turístiques, el complex de Domènech i Montaner segueix complint amb la seva funció original.

Aquest centre, que es va convertir en un referent de la construcció sanitària de principis del segle xx, és una de les obres més destacades de l’arquitecte Domènech i Montaner. A més a més, és també un testimoni important de la relació estreta entre la funcionalitat i l’art que van impulsar els modernistes.

ENC - CAT - Post - Pintores

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?