Apunts d'art

Història de la Sala Oval del MNAC i altres espais emblemàtics del museu

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La Sala Oval del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) és un dels espais més icònics de la institució, que té altres punts característics, com les terrasses-miradors. En aquesta publicació t’expliquem més coses de la història de la Sala Oval del MNAC i d’altres espais singulars del museu.

ENC - CAT - Text - Quiz

Evolució del MNAC i de la Sala Oval

El MNAC s’ubica al Palau Nacional, edifici de quasi 50.000 m2 que va deixar l’Exposició Universal del 1929. Es tracta d’una construcció d’estil classicista acadèmic i planta simètrica centrada en el gran saló que representa la Sala Oval. La façana està coronada per una gran cúpula, inspirada en Sant Pere del Vaticà, i està flanquejada per dues cúpules menors i quatre torres.

L’any 1934 el Palau Nacional va acollir el Museu d’Art de Catalunya, que va acollir la col·lecció d’art medieval català, una de les més importants del món. Acabava de néixer el MNAC.

sala oval mnac
Imatge: MNAC

El museu va obrir en diverses fases:

  • L’any 1992 se’n va restaurar la Sala Oval, es va adequar parcialment l’edifici i es van rehabilitar dues sales d’exposicions temporals.
  • L’any 1995 s’hi va instal·lar la col·lecció d’art romànic i el museu va tornar a obrir al públic.
  • L’any 1997 s’hi va instal·lar la col·lecció d’art gòtic.
  • L’any 2004 es van acabar les obres de condicionament del Palau Nacional i es van instal·lar al museu les col·leccions d’art modern, que es trobaven al Parc de la Ciutadella.

La construcció de la Sala Oval del MNAC

La Sala Oval és la gran plaça pública del MNAC. Les seves grans dimensions (1.600 m2) la converteixen en un espai peculiar i emblemàtic, i és una de les sales destinades a acollir actes socials més grans d’Europa.      

Durant la seva construcció, els esforços decoratius es van centrar en les baranes de la balconada del primer pis i en l’estructura monumental que es va aplicar als fustos de les columnes.

Cúpula

Una immensa cúpula permet que entri llum natural a la Sala Oval, i un orgue de 34 metres de longitud i 11 d’alçada presideix la sala des de la balconada.

Les grans dimensions van fer que, durant la seva construcció, l’any 1929, s’escollís la pintura mural amb una ornamentació llisa i amb sanefes com a mètode per decorar-la.

sala oval mnac
Imatge: MNAC

Arcs

Als arcs de la corba de la tribuna del primer pis hi ha 56 escuts. 50 corresponen a les províncies espanyoles i 6 (els de la zona de l’orgue) a instruments musicals.

Orgue

L’orgue de la Sala Oval va ser fabricat a Alemanya per la companyia E. F. Walcker l’any 1929. El 1955 es va reformar i es va ampliar a 2.500 tubs. Es van fondre la meitat dels tubs antics per fer els nous, i es va passar la consola de cinc a sis teclats.

Es buscava que la Sala Oval disposés de l’orgue monumental més gran d’Europa. Inaugurat l’any 1958, actualment ja no està operatiu, ja que necessita una restauració valorada en tres milions d’euros.

Tot això converteix la Sala Oval del MNAC en un majestuós espai polivalent adequat per a inauguracions o clausures de congressos, sopars de gala i altres actes socials.

A la Sala Oval també s’hi han fet cerimònies i esdeveniments històrics, com la inauguració de l’Exposició Universal del 1929, presidida pel rei Alfons XIII i la reina Victòria Eugènia, així com la visita d’Eva Perón l’any 1947.

sala oval mnac
Imatge: MNAC

Altres espais emblemàtics del MNAC

Entre els espais emblemàtics del MNAC també destaquen les terrasses-miradors, obertes al públic l’any 2013, que permeten recórrer els més de 1.200 m2 de coberta del Palau Nacional, entre cúpules i torres, amb vistes espectaculars.

Es tracta de dos miradors units per una passarel·la, un sobre l’avinguda Maria Cristina i l’altre sobre el Palauet Albéniz. La vista de quasi 360º sobre Barcelona permet contemplar els principals edificis i monuments de la ciutat.

L’edifici original tenia una escala d’honor, que portava al primer pis des del vestíbul. Durant la remodelació del 1990 es va eliminar per tal de facilitar l’entrada de llum als espais expositius.

ENC - CAT - Post - Quiz

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?