Apunts d'art

Història de Catalunya en PDF: la guia definitiva

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La història de Catalunya es coneix a partir dels múltiples documents que ens han arribat des de l’Edat mitjana fins als nostres dies. D’aquests documents, n’hi ha alguns que són especialment importants, degut, principalment, a la transcendència que tenen per a conèixer la societat catalana de cada època i per a dur a terme els estudis historiogràfics pertinents. Per a facilitar el treball de recerca, hem seleccionat 12 documents de la història de Catalunya en un PDF que, sens dubte, t’ajudaran a comprendre la seva evolució des del segle XII al XX.

historia de Cataluña en PDF

Història de Catalunya en PDF: 12 documents que et sorprendran

El primer esment del nom de Catalunya

Comencem la història de Catalunya en PDF amb el primer document que existeix que fa esment al propi nom: Catalunya. Es tracta del Liber Maiolichinus de gestis Pisanorum illustribus, un manuscrit del segle XII que es troba a la Biblioteca Universitària de Pisa.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

En ell es parla de les gestes que els habitants de Pisa van realitzar durant les seves conquestes al Mediterrani. S’hi fa esment per primera vegada del dux catalanensis (Ramón Berenguer III).

La miniatura que reprodueix el banquet de Tarragona

El segon document que sens dubte és un punt d’inflexió en la història de Catalunya és la miniatura que reprodueix el banquet de Tarragona. Es tracta d’una il·lustració del Llibre dels feyts de Jaume I (conservada al fons de reserva de la Biblioteca de la Universitat de Barcelona). En ell s’hi mostra com els nobles catalans pacten la conquesta de Mallorca, que marcarà un dels episodis fonamentals de l’expansió catalana per aigües mediterrànies.

L’exemplar del decret de Nova Planta que va rebre el Consell de Cent

Un altre document que no pot faltar en aquesta recopilació és l’exemplar del decret de Nova Planta que va rebre el Consell de Cent i que es conserva actualment a l’arxiu històric de l’Ajuntament. Es tracta d’un dels millors exemples que donen testimoniatge de l’impacte que va tenir per a Catalunya la Guerra de Successió, i les seves conseqüències.

La sessió de retrats que Ildelfons Cerdà es va fer a París

Ildelfons Cerdà és conegut per ser l’enginyer i urbanista que va donar forma a la nova Barcelona a mitjan segle XIX. No obstant això, la seva imatge és menys coneguda. Per això, és interessant observar les fotografies de la sessió que l’enginyer barceloní es va fer a la capital francesa amb un dels fotògrafs de més reconeixement de l’època.

El croquis de la muntanya del poema Canigó de Verdaguer

Es tracta d’una pàgina manuscrita del poema Canigó de Verdaguer i també del dibuix original de la muntanya que l’acompanya. Està datat del 1886, és a dir, realitzat durant el procés d’escriptura. Es tracta d’un croquis que ens permet endinsar-nos en el moment creatiu del poeta.

L’abonament d’Antoni Gaudí per a l’Exposició Universal de 1888

Un altre dels documents que no pot faltar en aquesta història de Catalunya fa referència a un dels arquitectes més importants del segle XIX. Antoni Gaudí va ser un dels arquitectes que va participar en l’Exposició Universal de Barcelona de 1888. D’aquell esdeveniment se’n conserva un document curiós que ens trasllada a aquesta època: el seu abonament. És a dir, el carnet que tenia per a accedir al recinte de l’Exposició, on es mostra el seu aspecte físic en aquest moment.

Les imatges dels pescadors de l’Escala de Josep Esquirol

La pesca ha estat un dels motors econòmics de Catalunya, i una bona mostra d’aquesta activitat són els retrats de pescadors de l’Escala que José Ardilla va realitzar a principis del segle XX. Són retrats amb un important valor sociològic i etnogràfic, que ens permeten estudiar i conèixer com era aquest treball en aquella època i la importància que va tenir per a l’economia de la ciutat.

Imatge que deixa constància del treball infantil a Catalunya

Els fotògrafs feien, per encàrrec dels empresaris, imatges promocionals i publicitàries de les fàbriques. Aquestes fotografies serveixen per a donar testimoniatge de la presència normalitzada de nens en aquests espais. Els menors anaven descalços i bruts, com es pot apreciar en el cas del nen fotografiat en 1919 en una fàbrica tèxtil del Poblenou.

La placa autocroma de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929

Durant les primeres dècades del segle XX, una de les tècniques de fotografia més usades van ser les plaques autocroma. A Catalunya es conserva un patrimoni fotogràfic excepcional, la qual cosa inclou també aquestes plaques. De totes, cal destacar l’emblemàtica imatge de l’Exposició Internacional de Barcelona de 1929, la primera vegada que es pot veure en color.

Cartell emblemàtic de l’educació durant la Segona República

Un altre document remarcable és un cartell sobre l’educació a Catalunya editat per l’Ajuntament de Barcelona en la dècada de 1930. En la imatge s’hi poden apreciar diversos nens que són fotografiats portant un braçalet amb el senyal heràldic de la ciutat.

El document manuscrit al 1938 que parla dels nens refugiats a Girona

Un altre exemple important és un document manuscrit que data del 1938, en plena Guerra Civil. En ell s’informa a la població dels nens refugiats que hi havia a la ciutat de Girona, s’aporta informació sobre la seva edat, procedència i també els seus noms. Es tracta d’un document d’especial importància ja que ens permet conèixer els noms i informació de la població de l’època més enllà del seu simple aspecte físic.

Un cartell de 1937 que anuncia la Setmana de la Infància

Acabem aquest repàs a la història de Catalunya amb un cartell imprès per la Generalitat durant la Guerra Civil, situat en el context de la refundació social i la persecució religiosa de l’època. En ell s’hi anuncia que, en comptes de celebrar el dia de Reis, se celebrarà la Setmana del Nen, que coincideix exactament amb el 6 de gener.

La guia definitiva sobre la història de Catalunya que necessites

Però, si vols saber-ne més, et convidem a descarregar-te un exemplar de l’obra Autobiografia de Catalunya, dirigida per Daniel Venteo, un recorregut històric al llarg de la història de Catalunya des dels seus orígens fins a l’actualitat.

Historia de Cataluña en PDF

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

1 comentari

Núria Fabrés Bis

15 agost, 2020 11:47 am

Gràcies, és molt útil per als que comencen a voler llegir la nostra història.

¿Quieres ver el contenido en castellano?