Apunts d'art

Groc-vermell-blau de Kandinsky: entre la geometria i l’abstracció.

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Groc-vermell-blau (1925) de Wassily Kandinsky és una de les obres més famoses de l’art abstracte. T’expliquem el moment vital que va inspirar el pintor rus per dur a terme aquest quadre i els aspectes més importants d’aquesta obra mestra de l’abstracció lírica.

Kandinsky, pioner de l’art abstracte

Wassily Kandinsky va ser un dels pintors més polifacètics del s. xx. La seva obra primerenca mostra influències de l’impressionisme, però aviat evoluciona i passa breument per altres estils com el fauvisme líric, amb La muntanya blava (1908) com a obra principal, i l’expressionisme d’influència oriental.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Cada cop, però, s’allunya més de l’objecte i s’interessa per la forma i les figures geomètriques, com es pot observar a El quadrat negre (1925). La seva obra teòrica De l’espiritual en l’art i en la pintura en especial (1910) constitueix una de les anàlisis més completes i influents per comprendre el valor expressiu de les formes, dels colors i de les seves combinacions.

Història de Groc-vermell-blau de Kandinsky

groc vermell blau
Groc-vermell-blau, Wassily Kandinsky, 1925. Imatge: Centre Georges Pompidou

El 1922 comença una de les etapes que més influeixen en l’obra pictòrica de Kandinsky. Walter Gropius, reconegut arquitecte alemany i fundador de la Bauhaus, convida Kandinsky a associar-se a l’equip de professors d’aquesta famosa escola de Weimar. Seguint les tendències d’estil i els mètodes d’ensenyament d’aquesta escola alemanya, la seva pintura es torna rigorosament geomètrica. No obstant això, el 1925, l’escola Bauhaus abandona Weimar i s’instal·la a Dessau. Alliberat de pautes, l’artista recupera la línia corba i els degradats de color. Groc-vermell-blau és el quadre que millor representa aquesta època.

El quadre mostra un equilibri perfecte entre els elements, una composició harmònica que s’aconsegueix amb l’evocació de la proporció àuria. La intenció de Kandinsky era demostrar que la pintura figurativa no havia de limitar-se només al cercle i al quadrat, que era el que els constructivistes russos de la Bauhaus buscaven en l’abstracció.

Tanmateix, l’equilibri que l’artista aconsegueix en aquesta obra no és degut només a l’ocupació i la distribució de les formes, sinó també a l’ús i la contraposició dels colors primaris. D’esquerra a dreta, es presenten ordenats: groc, vermell i blau.

Groc-vermell-blau, una obra farcida de contrastos

En aquesta obra, Kandisky juga amb els contrastos mitjançant les figures geomètriques de l’esquerra, enfrontant-les a les formes lliures de la dreta. Els colors també canvien radicalment d’un costat a l’altre de la tela. L’àrea en groc és lluminosa, amb línies negres fines i rectes. A l’altre extrem, hi apareixen les ombres i un cercle blau sobre un fons groc clar, amb una línia serpentejant de traçat lliure. Al mig d’aquests dos extrems polaritzats, sorgeixen una multitud de formes: rectangles vermells, transparències amb formes biomòrfiques i formes quadriculades.

Aquest quadre també reflecteix la dualitat entre el sol i la lluna: la part esquerra evoca la geometria i la lluminositat diürna, en la qual els traços oblics imiten els raigs de sol que sorgeixen de les dues formes semicorbes. En canvi, a la dreta, hi apareix una fosca rodonesa lunar de la qual en surten multitud de formes, a manera de transparències que se superposen. A més a més de reunir perfectament els diferents períodes de l’art de Kandinsky, Groc-vermell-blau presenta una gran quantitat de matisos i de lectures que permeten interpretacions lliures per part de l’espectador. En les notes sobre l’obra, el pintor rus fa referència al naixement dels colors: el vermell sorgeix entre el groc i el blau que, com el sol i la lluna, sembla que volen evitar-se, però s’acaben trobant a l’alba i al capvespre.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?