Apunts d'art

Gaudí i la natura a l’interior de la Casa Vicens

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

La Casa Vicens és una de les primeres obres d’Antoni Gaudí i Cornet (1852-1926), un dels arquitectes més universals que ha donat Catalunya. El corredor de borsa Manuel Vicens i Montaner, el 1883, li va fer el seu primer gran encàrrec, on el jove arquitecte va poder explorar algunes tendències arquitectòniques i estilístiques que marcarien la seva carrera i el futur de l’arquitectura. La Casa Vicens es considera un dels edificis que inauguren el modernisme a Europa.

casa vicens interior
Casa Vicens, Antoni Gaudí i Cornet, 1883-1885. Imatge: Casa Vicens

Els inicis de Gaudí

Per a Antoni Gaudí, la infància va ser una etapa molt important de la vida per establir les bases de l’imaginari que desenvoluparia al llarg de la carrera com a arquitecte. Va néixer en una família de calderers, un ofici que sempre va reivindicar i que va influenciar la seva manera d’entendre l’espai.

ENC - CAT - TEXT - Edificis Gaudí

Va créixer i va viure la seva primera etapa formativa a la ciutat de Reus, en un moment d’ebullició econòmica i cultural que va permetre al jove Gaudí començar a explorar els dots i les inquietuds artístiques. Des de molt jove, també, va mostrar interès per la natura típicament mediterrània de la seva terra natal, que va conèixer gràcies a l’afició per l’excursionisme.

casa vicens interior
Gaudí nen, Artur Aldomà, 2002. Imatge: Patrimoni Gencat

El 1870 es va traslladar a Barcelona per estudiar arquitectura. Va ser aquí on va acabar portant a terme les obres més importants, i va començar compaginant els estudis amb treballs d’arquitectes i mestres d’obres. Es va titular el 1878 i va començar a desenvolupar projectes a l’entorn de l’ideari cooperativista, de manera que va transformar el paisatge urbà des d’un punt de vista social i comunitari. Va col·laborar al parc de la Ciutadella amb Josep Fontserè i va projectar mobiliari urbà com fanals i quioscs. També va construir la fàbrica i dos blocs de pisos de la Cooperativa Obrera Mataronense.

L’encàrrec, de part del corredor de borsa Manuel Vicens i Montaner, el 1883, de construir la seva casa familiar a la Vila de Gràcia de Barcelona, coincideix amb l’inici d’una nova etapa en la carrera de Gaudí. Aquell mateix any es va incorporar a l’obra de la basílica de la Sagrada Família, el projecte que acabaria essent el més important del seu llegat, i també va començar a col·laborar amb Eusebi Güell i Bacigalupi, que es va convertir en el seu mecenes més important, amb el qual va dur a terme obres com els Pavellons de la Finca Güell (1884-1887) i el parc Güell (1900-1914), entre d’altres.

La natura a la Casa Vicens

Gaudí va trencar amb l’escola arquitectònica anterior a ell i va iniciar una autèntica revolució estilística amb la seva obra. La Casa Vicens va ser un dels primers exemples de la seva genialitat i és considerada una autèntica obra mestra, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2005.

Els elements naturals van ser per a Gaudí sempre una gran inspiració en la seva obra i són els grans protagonistes en la concepció estètica de la Casa Vicens. L’interior d’aquesta obra va ser dissenyat per l’arquitecte amb la idea de «deixar entrar la naturalesa» de fora cap a dins.

casa vicens interior
Casa Vicens, Antoni Gaudí i Cornet, 1883-1885. Imatge: Casa Vicens

Hi ha molts elements naturals representats en aquest edifici, i integrats en el conjunt de l’obra. Els motius vegetals inunden les estances de maneres diferents, amb paper maixé policromat o rajoles en forma de fulles. En destaquen les parets del dormitori principal, recobertes d’una capa d’estuc que simbolitza canyes i joncs, inspirats en la vegetació que Gaudí va trobar en un rierol prop de la casa. La mateixa estructura està ideada per connectar l’exterior amb un jardí que va idear el propi arquitecte, i les terrasses i estances que hi tenen accés, per tenir una connexió omnipresent entre l’interior de la casa i la natura.

També hi és molt present la influència mudèjar. Es pot trobar, per exemple, en la reproducció policromada de fulles de palmeres amb dàtils al sostre de la planta noble, o a la sala acollidora dels fumadors, envoltada de rajoles pintades a l’oli amb motius de roses grogues. Un altre detall de la inspiració orientalista de Gaudí per a la construcció de la Casa Vicens són les finestres de la segona planta, que generen una cal·ligrafia molt interessant i un joc de llums i ombres ben bonic.

casa vicens interior
Casa Vicens, Antoni Gaudí i Cornet, 1883-1885. Imatge: Casa Vicens

La Casa Vicens és tota una declaració de l’amor que Gaudí sentia per la natura, un preludi d’allò que acabaria essent el seu univers particular al llarg de les obres futures. Esperem que t’hagi agradat l’article i que hagis après moltes coses més de la Casa Vicens.

ENC - CAT - Post - Edificis Gaudí

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?