Apunts d'art

Futurisme: arquitectura pensada per visionaris

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

El moviment futurista va ser tota una revolució en la societat d’inicis del segle xx. La seva idea d’abandonar els valors i les tradicions del passat per substituir-los per un món en mans de la tecnologia també es va reflectir en l’arquitectura. En aquest post, Futurisme: arquitectura pensada per visionaris, t’expliquem més coses sobre aquest moviment artístic.

El moviment futurista

El 1909, Filippo Tommaso Marinetti va publicar el Manifest del futurisme, que desestimava els valors, les formes i l’art del passat, i buscava transformar el futur des de la tecnologia i el moviment.

ENC - CAT -TEXT- Quiz art contemporani

El moviment futurista, en el qual se situen, a més a més del mateix Marinetti, artistes com Giacomo Balla, Umberto Boccioni o Gino Severini, va ser un moviment de renovació, l’objectiu del qual era posar punt i final als moviments artístics que les acadèmies havien emparat durant el segle xix.

La seva intenció era acabar amb les tradicions, i fer-ho des de l’exaltació de la velocitat i les màquines, elements considerats molt atractius, a més a més de defensar que la guerra era l’«única higiene del món».

Futurisme: l’arquitectura

En els inicis del moviment, els futuristes no van tenir en compte l’arquitectura. No va ser fins que van adonar-se que si volien canviar el món també havien de modificar-ne l’aspecte.

Va ser quan l’arquitecte Antonio Sant’Elia va creure en el moviment futurista i va publicar, el 1914, el Manifest de l’arquitectura futurista. Sant’Elia va ser un pioner de l’arquitectura futurista, dissenyant dibuixos de ciutats modernes i d’edificis futuristes on es portava al límit el poder de la tecnologia.

Eren dibuixos de línies àmplies i nítides, amb edificis alts i elements industrials. Malgrat que Sant’Elia no va publicar gaire, els seus esbossos es consideren la idea inicial de l’arquitectura futurista i són un llegat important en l’àmbit arquitectònic.

futurisme arquitectura
Dibuix del projecte Città Nuova, la visió d’Antonio Sant’Elia de la ciutat de Milà del futur. Imatge: The Lighting mind

Sant’Elia considerava que no tenia sentit habitar ciutats i cases que s’havien construït segons les necessitats de les persones de tres o quatre segles enrere, donat que aquelles no tenien res a veure amb les necessitats del moment.

En aquest sentit, un altre dels representants de l’arquitectura futurista, Umberto Boccioni, creia que aquestes noves necessitats de la vida moderna s’havien d’atendre amb noves solucions.

L’arquitectura futurista considerava que les edificacions, per ser belles, havien de adequar-se a la seva funció, unint, d’aquesta manera, l’expressió i la utilitat dels elements.

Principis de l’arquitectura futurista

  • L’arquitectura futurista es basa en la inclusió de la tecnologia, en la recerca d’allò que és pràctic i en el dinamisme. Es tracta, sobretot, de crear estructures funcionals en les quals la tecnologia juga un paper fonamental.
  • En l’estètica de l’arquitectura futurista hi ha angles únics, vores esmolades, ovals i cúpules. A més a més, les línies el·líptiques i obliqües aporten un moviment il·limitat a les estructures futuristes, tant pel que fa al disseny com a la forma.
  • Els canvis tecnològics són clau. Els elements del nou món mecànic, com els ascensors i les escales mecàniques, són font d’inspiració per a l’arquitectura futurista.
  • Respecte els materials, cal destacar els components de metall. Els elements estructurals de l’arquitectura futurista deriven de l’entorn natural. Trobem formigó armat, ferro i vidre, on abans hi havia pedra, maó i fusta.
  • L’arquitectura futurista considera que la decoració és una absurditat. Les façanes tenen menys importància i les estructures tendeixen a ser asimètriques.

Les ciutats i les cases futuristes

El moviment futurista va idear una metròpoli-màquina que transformava radicalment les ciutats del moment. Però per construir-les havia de destruir el que s’havia fet anteriorment. Aquesta idea és la que va portar el moviment a defensar la guerra com a eina de canvi.

Les idees més revolucionàries sobre l’urbanisme futurista van ser plantejades per arquitectes i artistes com Prampolini, Marinetti o Mazzoni, la intenció dels quals era construir ciutats que funcionessin com si fossin màquines, amb carrers per sota terra per al trànsit rodat i edificis connectats amb passarel·les metàl·liques i ascensors, on el correu es repartiria fent servir canonades subterrànies.

A més a més, es plantejava eliminar la nit amb immensos focus o sols artificials volants, i dissipar la boira i els núvols amb radiacions electromagnètiques.

Tot i així, Vincenzo Fani va proposar les idees més extravagants quan va dissenyar l’estructura de la casa futurista. Segons Fani, les habitacions haurien d’estar en nivells diferents, calia col·locar el llit a dos metres del terra, i el bany havia de ser més baix que el dormitori. Per banyar-se caldria tirar-se a l’aigua des de, com a mínim, un metre d’altura, i l’únic accés a les habitacions inferiors seria mitjançant perxes i cordes. Els aliments pujarien automàticament de la cuina a la taula i, en lloc d’escales, s’haurien d’utilitzar muntanyes russes i tobogans.

A més a més, la proposta de Fani incloïa que les cases giressin sobre elles mateixes per aprofitar la llum solar, i que tinguessin motors per facilitar el nomadisme.

Encara que el futurisme va voler renovar la societat i la cultura dels inicis del segle xx, l’arquitectura futurista amb prou feines va anar més enllà dels dibuixos i esbossos. Esperem que aquest article sobre futurisme i arquitectura t’hagi interessat i t’hagi apropat, una mica més, a aquest interessant moviment artístic, lligat als avenços tecnològics i els canvis industrials.

ENC - CAT - POST - Quiz art contemporani

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?