Apunts d'art

Fris de les Panatenees: anàlisi del fris del Partenó

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Ens trobem davant del fris de les Panatenees, conegut com a fris del Partenó. L’obra s’atribueix a Fídies, que l’hauria esculpit entre el 433 aC i el 438 aC, tot i que també és possible que es construís al seu taller i sota la seva supervisió. Actualment les diferents parts del fris estan repartides en diversos museus, especialment entre el Museu de l’Acròpolis d’Atenes i el Museu Britànic de Londres.

CTA - CAT - Text - Avantguardes
Fris de les Panatenees
Part del fris de les Panatenees, actualment al Museu Britànic

Fris de les Panatenees

El fris està tallat en marbre del pentèlic i té una longitud de 160 metres. La temàtica és religiosa: es tracta de la processó de les Grans Panatenees en honor a la deessa Atenea, patrona d’Atenes, que es duia a terme cada quatre anys. El seguici es dirigeix cap a l’Acròpolis, mentre els déus observen la processó.

Fris de les Panatenees
Bestiar transportat al sacrifici

Figures

Les diferents figures del fris de les Panatenees representen grups de:

  • Soldats i cavalleria
  • Ancians
  • Persones portant animals per al sacrifici
  • Músics
  • Noies joves

En una altra escena hi apareix un noi plegant amb un adult el que podria ser el peple sagrat d’Atenea. També trobem representat un grup de rang social proper al dels déus que probablement fa referència als arconts de la ciutat. Finalment, hi veiem representats els déus Apol·lo, Posidó i Artemisa.

Fris de les Panatenees
Cavallers del fris de les Panatenees

Al fris de les Panatenees les figures estan molt ben emmarcades en les mesures i les dimensions de l’obra, i l’anatomia dels personatges és molt detallista. Així, es poden apreciar perfectament els músculs, els ulls i els cabells tant de les persones com dels animals. És important mencionar, però, que, a diferència d’altres obres de l’època, en aquest cas no hi ha figures amb postures forçades, sinó que en general els personatges del fris presenten postures realistes Totes aquestes característiques fan que l’obra estigui dotada de molt de dinamisme.

Un altre factor que aporta aquest dinamisme al fris és la manera de representar les robes, que estan fetes amb gran detall i amb uns plecs molt ben reproduïts; tant, que s’endevina la forma dels cossos que hi ha a sota. Aquests plecs enriqueixen plàsticament l’estructura, ja que atorguen diferents zones de llum i ombra.

És important destacar que, encara que es tracti d’un baix relleu, el volum i la perspectiva estan molt ben treballats, fet que proporciona profunditat a l’obra.

Fris de les Panatenees
Escena en la qual es pot apreciar la concreció en l’anatomia de les figures.

Si tens oportunitat de visitar el Museu Britànic de Londres o el Museu de l’Acròpolis d’Atenes et recomanem que et fixis en tots els detalls de l’espectacular fris de les Panatenees.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?