Apunts d'art

Francesc Miralles: pintor clau del realisme i l’impressionisme

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Francesc Miralles va ser un pintor català de finals del segle XIX, una de les figures més destacades de l’època, segurament pel fet que va ser deixeble d’un altre gran pintor d’aquest segle, Ramon Martí i Alsina. En aquest article explorem amb més detall la vida i l’obra de Francesc Miralles, pintor que has de conèixer si t’apassiona la pintura prèvia al segle XX.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Vida i obra de Francesc Miralles

Francesc Miralles va viure un temps a París, al voltant del 1860. Segurament aconsellat pel seu mentor i professor, Ramon Martí i Alsina, es creu que va estudiar amb Courbet, un dels màxims exponents del realisme. És per això que Miralles va dur a terme la seva obra amb un detall i un realisme excepcionals.

D’aquesta primera època sorgeixen quadres molt importants, com Retrat de Modest Urgell, Retrat de senyor jove i la sèrie de pintures femenines inspirades en la seva germana Carme i en Gabrielle, una de les seves models preferides.

Posteriorment, la seva obra va evolucionar cap a un estil més conegut d’elegàncies femenines del Segon Imperi i de finals de segle, influït pel marxant francès Goupil. Amb aquesta evolució va començar la seva decadència, tot i que encara faria obres de gran qualitat i finor. Al final de la seva vida, l’any 1893, va tornar a Barcelona, ciutat on va viure fins que va morir.

Obres destacades de Francesc Miralles

No es coneixen les dates exactes de totes les seves obres, per la qual cosa les dates esmentades en alguns casos són orientatives:

‘Els Camps Elisis, avinguda amb vistes a l’Arc del Triomf’, 1880

Aquesta és una estampa molt coneguda de París: els Camps Elisis amb vistes a l’Arc del Triomf.

miralles pintor
Els Camps Elisis, avinguda amb vistes a l’Arc del Triomf, Francesc Miralles, 1880

A primera línia hi apareixen dues dones burgeses amb dos nens. Una d’elles porta un para-sol, igual que la figura de la dona que passeja en un segon pla. El para-sol es converteix, així, en un element molt utilitzat per l’artista. Al fons, mig tapat pels arbres, s’aprecia una part de l’Arc de Triomf.

‘Passeig amb barca’, 1888-1890

Per la temàtica del quadre, és possible situar la data poc abans de la tornada de Miralles a Barcelona. S’aprecia com l’artista ha deixat enrere l’ús més dens de la pintura dels seus inicis, influïts per Martí i Alsina. A Passeig amb barca s’hi aprecia una pinzellada més suau i vibrant. És una pintura condicionada per l’impressionisme: detalls que denoten un tipus de pintura més espontània, amb un color net i fresc.

miralles pintor
Passeig amb  barca, Francesc Miralles, 1888-1890 Imatge: Museu Carmen Thyssen, Màlaga

‘Escena de carrer en un dia de pluja’, 1891

Escena de carrer en un dia de pluja és una obra creada els últims anys de Miralles a París. Les figures de les dones hi apareixen al natural i, a través d’elles i del paisatge urbà que les envolta, el pintor expressa a perfectament com és un dia de pluja als carrers parisencs. De fet, els carrers de la capital francesa són rellevants en tota l’obra de Miralles, fins i tot quan l’artista ja no hi viu.

‘Primavera’, 1896

Per l’any en què es va fer i per l’escena que s’hi representa, aquesta imatge pot representar la ciutat de Barcelona. En concret, es pot tractar d’un dia de primavera a la Rambla. També s’ha apuntat que la ciutat pot ser París, protagonista de moltes de les pintures de l’artista.

miralles pintor
Primavera, Francesc Miralles, 1896 Imatge: Museu Nacional

En l’obra s’hi poden veure tres dones, amb el rostre clar i detalladament dibuixat. Com en moltes de les obres de Miralles, es tracta de dones burgeses que passegen per la seva ciutat. Al fons hi ha representat un mercat de flors i plantes.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?