Apunts d'art

Evru: l’art com a teràpia

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Saps que l’art pot funcionar com a eina terapèutica? És així, i l’artista Evru ho confirma amb les seves obres i amb el seu sistema digital de pintura que, segons ell, porta a l’autocuració. En aquest article coneixeràs més coses sobre ell.

Qui és Evru?

Evru va néixer a Barcelona el 1946, però el seu nom real és Albert Porta. El 1968, després d’entrar en un centre d’atenció psiquiàtrica, va adoptar la personalitat de Zush, nom que va mantenir fins el 2001 per donar lloc al naixement d’Evru.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

Des que era petit, a Evru l’apassionava dibuixar, però va ser el 1962 quan va conèixer el francès René Metras, que el va animar a continuar pel camí artístic. El 1964, Evru va presentar la seva primera obra al públic a l’exhibició «Presències del nostre temps«, que es va fer a la galeria del seu «pare artístic», René Metras.

1968 és la data detonant per a aquest artista, ja que sota la personalitat de Zush crea el sistema de comunicació Evrugo Mental State. En aquest període, les seves creacions es caracteritzen per ser psicodèliques, acompanyades de colors fluorescents, i pràcticament representaven una autobiografia, a més a més de ser la combinació entre la realitat i l’imaginari, un subtil equilibri entre els dos conceptes.

A partir del «naixement» d’Evru el 2001, es defineix a si mateix com a «ArtCienMist», és a dir, artista, científic i místic. Aquest concepte puntualitza la seva nova figura o postura artística.

Evru

FINGER NAIL, Zush, 1968. Imatge: Evru.org

Durant la seva trajectòria artística va estar acompanyat per personalitats de l’art, que van ser les seves influències més importants, per esmentar-ne alguns tan dispars com Jordi Galí, Sílvia Gubern, El Bosco, Joan Ponç…

Al llarg de la seva carrera ha obtingut diversos premis. En destaquen:  

  • 1997, Premi Nacional de Gravat
  • 1999, Premi Laus
  • 2000, Premi Ciutat de Barcelona d’arts plàstiques
  • 2003, Premi ACCA de la Crítica d’Art

TECURA: artteràpia d’Evru

Des de 1980, amb la personalitat de Zush, Evru va començar a incorporar tecnologia al seu treball. El 1994 va presentar «ART per CURAR-TE» a la galeria d’art Joan Prats de Barcelona.

El planeta de les quatre llunes, Evru, 2013-2015. Imatge: Evru.org

Va ser entre el 2000 i el 2001 quan el projecte es va convertir en un sistema de pintura digital, amb el nom de TECURA, on els usuaris podien fer servir eines per fer creacions artístiques d’una manera digital i senzilla. En poques paraules: era un programa que detonava la creativitat personal.

En aquest sentit, TECURA és una bona mostra d’artteràpia, la base de la qual és el procés creatiu per «exponenciar» la salut física, mental i emocional de les persones. Recentment, el gener de 2020 i després d’absència creativa, Evru va exposar la seva obra en l’exposició «Tornar a ser», que estava constituïda per personatges que tenen rostre humà i cos de serp. I certament va tornar a ser, donat que, en aquest projecte, va fusionar a les seves dues personalitats: Evru i Zush.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?