Apunts d'art

Etapa blava de Picasso: entre París i Barcelona

Saps completar aquestes 14 frases sense fer cap barbarisme?

Resulta molt interessant analitzar cadascuna de les etapes pictòriques dels artistes universals. En aquest article parlarem de l’etapa blava de Picasso, un període clau en l’obra del pintor malagueny que rep aquest nom precisament per l’ús quasi exclusiu de la gamma cromàtica d’aquest color.

L’etapa blava de Picasso

L’inici d’aquesta etapa cal situar-lo en el suïcidi d’un gran amic de Picasso, Carles Casagemas, l’any 1901. L’artista es va sentir amb molta intensitat de la mort de Casagemas, fet que el va portar a expressar-se de maneres que no coneixia.

CTA - CAT - Text - Avantguardes

L’ús del color blau en la majoria de les seves obres durant aquest període neix d’aquesta tristesa que l’inundava.

Durant l’etapa blava Picasso va viure en l’austeritat, ja que gairebé no venia cap obra. L’any 1903 es va instal·lar a Barcelona, molt a prop de la Rambla, però mesos després, va tornar a París. El gener del 1903 va retornar a Barcelona i s’hi va estar fins a l’abril del 1904. Va ser una època d’inestabilitat per al pintor, que es va veure abocat a la pobresa i la depressió.

No obstant això, no tot va ser pena i aflicció en aquesta etapa, ja que en aquests anys va conèixer la que seria la seva primera parella, Fernande Olivier.

L’habitació blava, Pablo Picasso, 1901

Aquesta és una de les primeres obres de l’etapa blava. L’escena ens situa en una habitació on hi ha una dona netejant-se. La dona és, potser, una prostituta, tot i que també s’especula que es tracti d’una figura inspirada en Germain, la ballarina de qui Carles Casagemas estava profundament enamorat.

Aquesta habitació era la que l’artista tenia a París, i que va compartir amb, entre d’altres, el seu amic Casagemas. Aquesta pintura encara no està inundada de blau, i s’hi poden veure diverses tonalitats d’ocre, fins i tot un xic de color a les flors de la taula i a la catifa.

etapa blava picasso
L’habitació blava, Pablo Picasso, 1901, Imatge: Museu Picasso

El vell guitarrista, Pablo Picasso, 1903-1904

Aquesta obra és un retrat fidel de l’època blava de Picasso, en la qual la tristesa és la gran protagonista. La figura del guitarrista transmet una profunda tristesa i decadència. Es tracta d’un personatge extremadament prim que sembla no tenir força ni per mantenir el cap alçat. La roba, estripada, recorda la d’un captaire.

etapa blava picasso
El vell  guitarrista, Pablo Picasso, 1903-1904. Imatge: Museu Picasso

Obres subjacents

A les obres El vell guitarrista i L’habitació blava s’hi han trobat pintures subjacents. Els artistes sovint pinten sobre treballs anteriors, particularment en períodes de dificultats econòmiques. En el cas d’El vell guitarrista es tracta de la figura d’una dona, molt semblant a la que apareix a l’obra La vida. 

En el cas de L’habitació blava es tracta del retrat d’un home, que es diu que podria ser el crític Gustave Coquiot o el marxant d’art parisenc Ambrose Villard.

CTA - CAT - Post - Avantguardes

Potser et pot interessar...

Deixa un comentari

Cap comentari

Encara no hi ha cap comentari en aquesta entrada.

¿Quieres ver el contenido en castellano?